Wereldbank bindt strijd aan tegen corruptie
19 Dec 2013, 19:00
foto
Jim Yong Kim, president van de Wereldbank (Foto: Ad.nl)


Corruptie is het grootste gevaar voor de gemeenschap in ontwikkelingslanden. President Jim Yong Kim van de Wereldbank heeft uiteengezet hoe de bankengroep de strijd tegen corruptie zal intensiveren. Hij heeft de ontwikkelingslanden en de private sector opgeroepen deelgenoot te zijn van de oplossing.

"In de derde wereld is corruptie publieksvijand nummer één", zegt Kim. Hij sprak op een evenement dat was georganiseerd door de anti - corruptie onderzoeksinstituten van de Wereldbank , de Integrity Vice Presidency. "We zullen corruptie nooit tolereren, en ik beloof dat ik er alles aan zal doen wat in onze macht ligt om voort te gaan met onze sterke bestrijding ervan."

Op het podium met Kim zaten ook zijn voorganger bij de Wereldbank James D. Wolfensohn, de voormalige voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve Paul Volcker, de voorzitter van Transparency International Huguette Labelle, en de minister van Financiën voor de Filippijnen Cesar V. Purisima. In 1996 verklaarde Wolfnsohn voor het eerst in het openbaar dat corruptie een kankergezwel was. Het was ook de eerste keer dat een president van de Wereldbank openlijk sprak over deze kwestie.

Aanpak Wereldbank Groep
Kim beschreef de verderfelijke effecten die corruptie kan hebben in ontwikkelingslanden. "Elke dollar die een corrupte ambtenaar of corrupte zakenman plaatst in zijn zak, is een dollar dat is gestolen van een zwangere vrouw die gezondheidszorg nodig heeft, of van een meisje of een jongen die een opleiding verdient , of van gemeenschappen die water, wegen en scholen nodig hebben. Elke dollar is cruciaal als we onze doelen om extreme armoede te beëindigen in 2030 en gedeelde welvaart te verhogen willen bereiken."

Een belangrijke stap in de richting van de bestrijding van corruptie en meer mensen te helpen een beter bestaan te leiden is om instellingen met meer integriteit op te bouwen, merkte Kim op. Hij beschreef drie belangrijke elementen in de aanpak van de Wereldbank Groep: "Eerst moeten we de manier waarop we kennis delen over het bouwen van instellingen met een grotere integriteit verbeteren; ten tweede moeten wij burgers mondiger maken met informatie en middelen die hun regeringen efficiënter en verantwoordelijker maken, en ten derde moeten we bouwen aan een wereldwijde beweging die de overhand moet hebben boven de corruptie."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May