Miranda blij met ontwikkelingen in Para
19 Dec 2013, 12:00
foto
Het startsein van de 'snelweg' Paramaribo-Zanderij. (Foto:René Gompers)


Jerry Miranda, districtscommissaris van Para is heel blij met de ontwikkelingen in zijn district. "Je zult blind moeten zijn om de mijlpalen niet te zien", zei hij bij de start voor de aanleg van een snelweg tussen Paramaribo en Zanderij. "We zijn er trots op dat het in Para gebeurt. De tijd van dromen is voorbij. We zijn wakker geworden bij het aantreden van deze regering."

Op een steenworp afstand van de Johan Adolf Pengel luchthaven is woensdag het startsein gegeven voor de bouw van Surinames eerste 'highway'. De aanleg is onderdeel van de Suriname National Infrastructure Project, kort gezegd 'Dalian IV project.' Naast het bouwen van de 'highway' wordt ook nog 31 kilometer aan wegen gerehabiliteerd in Para, deelt Rabin Parmessar, minister van Openbare Werken mee.

Woningbouw
Er zijn verschillende woningbouwprojecten gaande in het district. In februari 2014 worden 85 woningen opgeleverd te Waterland door ondernemer Soekroela, te Bernharddorp is 'Bun Oso' bezig zeventien woningen op te zetten, het woningbouwproject Para City is in volle gang laat Parmessar optekenen. Er wordt een kantoor van Openbare Werken in het district gebouwd en het districtscommissariaat wordt binnenkort gerenoveerd.

De vorige week is op Redi Doti een aanvang gemaakt met de bouw van de nieuwe Carolinabrug. Vanaf woensdag wordt er gewerkt aan het eerste gedeelte van de snelweg, dat zal lopen van Zanderij naar de Afobakaweg bij het kruispunt met Carolina bij mast 33.

Nieuwe uitdagingen
De komst van de snelweg brengt heel wat nieuwe uitdagingen met zich mee. Menig spreker liet zijn gedachten gaan over de nieuwe mogelijkheden. Assembleelid Ricardo Panka (Mega Combinatie/NDP) hoopt dat de druk op de Indira Ghandiweg zal afnemen. "We weten allemaal dat reizen van zuid naar noord een lijdensweg is. Heel veel ligt in Paramaribo. Misschien kunnen we een paar van die dingen naar hier verhuizen", merkt Panka op.

Voor Theo Vishnudatt, voorzitter van de vaste commissie van OW, is de snelweg een instrument om natievorming te bevorderen. "De snelweg heeft niet alleen voordelen voor Para maar zal hele samenlevingen langs de weg met elkaar verbinden. Ze komen makkelijker in contact met elkaar en dit gaat leiden tot hechtere banden."

Verwachtingen
Jennifer Geerlings-Simons, voorzitter van De Nationale Assemblee meent dat de komst van de snelweg een nieuw begin met zich meebrengt. "Het roept verwachtingen op, niet alleen bij de bewoners hier maar in het hele land. Ik kijk uit naar het volgende moment, het moment van rijden." Simons heeft het startsein gegeven voor de werkzaamheden door de eerste schep zand uit de grond te verplaatsen met een graafmachine.

"Het wordt steeds drukker in uw district. Maar dat hoort ook zo. Het district is veel te belangrijk om eraan voorbij te gaan", merkt Parmessar op.
"Misschien moeten we straks een verzoek indienen om Para tot de hoofdstad te maken", grapt de districtscommissaris. Toegezegd is dat de nieuwe Carolinabrug én het eerste gedeelte van de snelweg binnen een jaar in gebruik worden genomen.
Miranda kijkt uit naar de opleveringen van de verschillende projecten.
"Niet een droom is uitgekomen, maar een belofte is ingelost. We gaan het afmaken, dit is geen fictie maar realiteit."

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May