Steeds meer mensen fietsen in Latijns-Amerika
18 Dec 2013, 22:30
foto
Fietsen is voor veel meer mensen in Latijns-Amerika een dagelijkse routine.


In steeds meer landen in Latijns-Amerika stappen mensen op de fiets. Uit een rapport van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) over duurzaam transport blijkt dat Bogotá, de hoofdstad van Colombia, één van de populairste fietssteden in Latijns-Amerika is.

Over fietsers denken de inwoners echter verschillend, staat te lezen in Biciciudades 2013, een studie van de IDB over duurzaam transport. Sommigen zien de fiets als een symbool van een lage sociaaleconomische status.

Volgens de IDB gebruikt 0,4 tot 10% van de inwoners van Latijns-Amerikaanse steden de fiets als belangrijkste transportmiddel. Van de onderzochte steden, voert Cochabamba in Bolivia de lijst aan. Tien procent van de bevolking gebruikt daar de fiets. Daarna volgen La Paz (ook in Bolivia) en Ascunción, de hoofdstad van Paraguay, met 5%. Dit zijn allemaal middelgrote steden met 100.000 tot 2 miljoen inwoners.

In de grote steden Santiago (Chili) en Mexico-Stad, gebruikt 3% van de bevolking de fiets als belangrijkste vervoermiddel. Daarna volgen Buenos Aires (de hoofdstad van Argentinië), en Bogotá met 2%. Bogotá telt 376 kilometer fietsstroken en 120 kilometer recreatieve fietspaden. Sommige straten zijn op zon -en feestdagen afgesloten voor autoverkeer, meldt IPS.

Laag inkomen
Carlos Cantor, een 58-jarige communicatiespecialist in Bogotá, zegt dat hij dagelijks 43 kilometer fietst. "Het gaat snel, omdat je het druk verkeer kunt omzeilen. Op sommige plaatsen geniet ik zelfs van de stilte en het groen", zegt hij.

Het Secretariaat voor Mobiliteit van het Hoofdstedelijk District, schat dat er in Bogotá dagelijks zo'n 450.000 fietstochtjes worden gemaakt. De stad telt 8 miljoen inwoners. De meeste fietsers zijn te vinden onder handwerkslieden en fabrieksarbeiders. Daarna volgen studenten en mensen met een laag inkomen.

De recreatieve fietspaden dateren uit 1974 en worden elke zondag door ongeveer een miljoen mensen gebruikt. "Ik fiets er elke zondag", zegt rechtenstudente Carolina Mejía. "De fietsstroken gebruik ik niet. Die zijn soms nog niet af en op bepaalde plaatsen moet je de weg delen met auto's en bussen. Dat is niet veilig."

Cantor wijst op een ander veiligheidsprobleem. "Er worden elke dag fietsen gestolen en er is een levendige handel in gestolen fietsen. Je fiets wordt in enkele seconden overgespoten met een andere kleur en je ziet hem nooit meer terug. Maar de mensen leren daarvan. Ze gebruiken steeds vaker goedkope fietsen en zetten daar merktekens op, zodat doorverkopen moeilijker wordt."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May