Bewoners Carolina en omgeving snakken naar brug
16 Dec 2013, 16:00
foto
De veerboot zorgt voor de verbinding tussen te twee oevers. (Beeld: René Gompers)


De bewoners van Carolina en omgeving kijken reikhalzend uit naar de dag waarop de nieuwe brug in gebruik wordt genomen. Er wordt niets anders dan ontwikkeling en welvaart verwacht van de brugverbinding. Bij de ondertekening van het bouwcontract werd bekendgemaakt dat de nieuwe Carolinabrug binnen twaalf maanden afgebouwd zal zijn. Er is een bedrag van Euro 20 miljoen hiervoor gereserveerd.

"Ik had de brug liever vandaag al. Zo lang wachten we al", lacht Corrie Albertszoon, voorzitter van vrouwenvereniging Redi Doti. "Maar we zijn blij met die nieuwe brug. Dan zijn we af van de misère van die veerboot." Een veerbootje onderhoudt het personenverkeer en autoverkeer tussen de beide oevers. Gasten en bewoners verliezen veel tijd bij het reizen. Er is ruimte voor maximaal vier auto's per keer. Het aan- en afmeren vereist veel technische en fysieke inzet van de uitbaters. Het veerbootje is alleen overdag actief. Voor Shirley Biswane, basja van Redi Doti, betekent de nieuwe brug meer vrijheid voor de hele omgeving en oplossingen voor tal van problemen waar de haast geïsoleerde gebieden mee te maken hebben. Vervoer van bouwmaterialen, medicijnen of gewoon familiebezoek worden vergemakkelijkt wanneer de brug er eenmaal staat. "We juichen het toe. En als het op 25 november wordt geleverd, gaan we het groots vieren", vult Mene Stuger aan.

Voordelen
Lesly Artist, kapitein van Redi Doti, zette de voordelen van een brugverbinding op een rijtje. "Dit gebied heeft heel veel potentie. Kijk maar naar het toerisme en onze ananasproductie. Dit gebied is de grootse leverancier van ananas in Suriname. En dat zonder brug. Laat staan als de brugverbinding helemaal in orde is."
Ricardo Panka, assembleelid uit Para en fractievoorzitter van de Megacombinatie, vulde het rijtje aan. Het wegtrekken van de bevolking zal worden tegengegaan, meer en makkelijker toegang tot onderwijs en gezondheid. "Er zal zich waarschijnlijk ook een grote trek van de stad naar deze gebieden voordoen", voorspelde Panka. "Het gebied wordt toegankelijker, mensen kunnen makkelijker bouwen". Panka merkte op dat met de ontsluiting de overheid makkelijker kan besluiten om scholen, politieposten, klinieken en een ananasfabriek op te zetten.

Para is het middelpunt van grote ontwikkelingen, stelde Panka. 'Wij verdienen het. We herbergen twee grote multinationals die weinig voor ons doen ondanks het offer van de Paranen om hun grondgebied ter beschikking te stellen voor de mijnbouwsector. We verdienen het nu omdat we hebben bijgedragen aan het bruto binnenlands product en aan de economie." Panka voorspelde dat in 2014 Para nog meer grote ontwikkelingen zal meemaken. "Nu tekenen we voor de brug en woensdag zullen we weer in Para zijn om een aanvang te maken met de snelweg naar de luchthaven op Zanderij."

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May