Nelson Mandela is thuis
15 Dec 2013, 00:00
foto
President Jacob Zuma prijst Nelson Mandela in zijn afscheidstoespraak. (Beeld: Al Jazeera)


Nelson Mandela wordt vandaag begraven in Qunu, het dorpje waar hij is opgegroeid. Zijn ontzield lichaam is gisteren aangekomen bij zijn voorouderlijk huis in het dorpje in de Zuid-Afrikaanse Oost-Kaap.

Vanmorgen wordt er een twee uur durende formele afscheidsceremonie gehouden. Zo’n 5.000 hoogwaardigheidsbekleders, ook buitenlandse, zullen de plechtigheid bijwonen. Ongeveer 3.000 leden van de media zijn al neergestreken in Qunu waar een speciaal podium en tent zijn gebouwd voor de genodigden. De Britse prins Charles en aartsbisschop Desmond Tutu, een oude vriend van Mandela, zijn onder de genodigden.

De begrafenis zal plaatsvinden volgens de traditionele Xhosa-riten begeleid door mannelijke leden van Mandela's clan. Het slachten van een dier - een ritueel uitgevoerd bij verschillende mijlpalen in het leven van een persoon - zal een cruciaal onderdeel van het evenement vormen. Tijdens de ceremonie, zal Mandela worden aangeduid als Dalibhunga, de naam die hem op 16-jarige leeftijd, toen hij volwassen werd, is gegeven. Hoewel Mandela zijn religieuze achtergrond nooit in het openbaar heeft genoemd, komt zijn familie uit de Methodisten gemeenschap.

Laatste eer
Het lichaam van Zuid- Afrika's eerste zwarte leider en wereldwijde icoon is met een ceremoniële militaire escorte gereden vanuit de Mthatha luchthaven, ten zuiden van Johannesburg, naar het dorp waar hij is opgegroeid. Langs de weg naar Qunu stonden mensen reikhalzend uit te kijken naar de stoet om hem toe te juichen. Mandela’s kist was gedrapeerd met de nationale vlag en begon aan de laatste etappe van de reis, nadat de regeringspartij ANC Mandela de laatste eer had bewezen.

Mandela steeg van een bescheiden achtergrond om Afrika’s machtigste natie te leiden. Voor zijn volk was hij een ‘bron van inspiratie’. In een toespraak in Pretoria ter ere van Mandela, prees president Jacob Zuma, Madiba - de koosnaam voor de Nobelprijswinnaar die bekend stond als een ' man van actie’. “Sinds de dag dat onze leider is heengegaan, hebben we hem gememoreerd op een heel bijzondere manier. We hebben uit de hele wereld condoleances ontvangen,” zei Zuma.

Hij merkte op dat Mandela , die zich in zijn jonge jaren bij het ANC aansloot, in staat was theorie en praktijk te combineren, waardoor het makkelijk voor hem was om uit te voeren wat hij predikte. Ook Mandela's kleinzoon, Mandla, gaf een toespraak over de lange strijd voor vrijheid van de voormalige president.
Mandela, die maanden een strijd heeft gevoerd tegen een chronische longinfectie, sloot op donderdag 5 december op 95-jarige leeftijd voorgoed zijn ogen. Sinds zijn dood in zijn huis in Johannesburg , hebben Zuid-Afrikanen de stromende regen en de snikhete zon getrotseerd om afscheid te nemen van de man die zij als een bevrijder zagen.

Tienduizenden dromden samen in een doordrenkt stadion in Soweto voor een herdenkingsdienst dinsdag. Meer dan 70 wereldleiders, waaronder ook president Desi Bouterse, hebben die dienst bijgewoond. Meer dan 100.000 mensen hebben gedurende de drie dagen die Mandela’s kist was opgebaard bij de Union Buildings in Pretoria, afscheid van hem genomen. Mandela werd 20 jaar geleden daar ingezworen als Zuid-Afrika’s eerste zwarte president.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May