Waterforum Suriname viert eenjarig bestaan
12 Dec 2013, 17:00
foto
De ondertekening van de overeenkomst tussen het Waterforum Suriname en Fatum. (Foto: Raoul Lith)


Het Waterforum Suriname (WFS) viert vandaag zijn eerste verjaardag. Vorig jaar is het platform gepresenteerd aan verschillende organisaties en sectoren. Het forum bestaat uit waterdeskundigen uit alle sectoren. “We zijn gestart als informeel netwerk van water professionals”, zegt voorzitter Manodj Hindori van het WFS. Sinds augustus heeft het netwerk een legale status in de vorm van ‘Stichting Waterforum Suriname’. “We voelden aan dat voor het aangaan van overeenkomsten met partners, je een formele status moet hebben”, zegt Hindori.

Het afgelopen jaar heeft het WFS gewerkt op verschillende manieren en heeft ook zijn boodschap verkondigd aan de samenleving.”We hebben dat gedaan door onder andere lezingen te houden over ‘Integraal Waterbeheer’ bij de universiteit. Er is ook gewerkt aan een stappenplan om te komen tot nationaal waterbeleid. We hebben inhoud helpen geven aan de workshop van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen in verband met het Wereld Waterweek”, stelt Hindori.

Integraal waterbeheer
Gelijk na de oprichting werd het Platform erkend als een kennisbron over water. Hindori geeft aan dat het WFS overal benaderd wordt om invulling te geven aan het begrip ‘integraal waterbeheer’. In het bestuur van WFS zijn naast Hindori opgenomen, deskundigen van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij, het bedrijfsleven, Suralco, het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu, de Anton de Kom Universiteit van Suriname, de Paho en Ilaco.

“We beseffen het niet genoeg, maar we ervaren dagelijks genoeg problemen op het gebied van water. We denken aan de vervuiling van grote hoeveelheden water. Natuurlijk praten we over kwikvervuiling in het binnenland, maar vlak bij ons op de hoek gebeurt het. Wij mensen gooien overal onze troep, vervuilen de kreken, kanalen en rivieren. Men moet begrijpen dat het vuil in het water ergens terecht komt, het gaat niet verdwijnen.”

Bij het eenjarig bestaan van het platform is er ook een memorandum of understanding getekend met Fatum. Er is afgesproken dat er samen wordt gewerkt op het gebied van schoon drinkwater op scholen en het verbeteren van de sanitaire voorzieningen (doorspoelen) en mogelijkheden creëren, zodat de kinderen hun handen kunnen wassen. Er zal een school uitgezocht worden om een pilot uit te voeren. Fatum heeft hiervoor US$ 5000 beschikbaar gesteld.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May