DA91 staat stil bij 'Wereld Anti-Corruptie Dag'
09 Dec 2013, 21:30
foto


09 december is de Internationale Anti-Corruptie Dag. Over de gehele wereld zijn op deze dag verschillende activiteiten georganiseerd met het doel een sterke stem te laten horen tegen het misbruik van macht voor persoonlijk gewin. In Indonesië gingen studenten de straat op om te demonstreren tegen corruptie en riepen de regering op om een stop te brengen aan de alom tierende corruptie. 'Corruptie is een misdaad tegen de mensheid en moet dus hard bestreden worden' was hun slogan. In Brazilië werd de 'Tijd om te Ontwaken' campagne gelanceerd met het doel de Brazilianen erop te wijzen hoe corruptie hun dagelijks leven negatief beïnvloed en wat zij daar zelf aan kunnen doen. In buurland Guyana werd een mars georganiseerd langs het parlement waarbij iedereen, ook politici en overheidsfunctionarissen, werden uitgenodigd mee te doen met als slogan 'Zeg NEE tegen Corruptie'. In Peru werd er een informatiebeurs georganiseerd om de bewustwording van de negatieve effecten van corruptie te verhogen.

De Corruptie Perceptie Index 2013 geeft aan dat ook Suriname tot die landen behoort die een score heeft van onder de 50, hetgeen een waarschuwing inhoudt dat misbruik van macht, geheime afspraken verdachte gunningen en tyuku nog steeds onze gemeenschap teisteren. Dit gedrag zal zich voortzetten zolang het loont om corrupt te zijn. Er zijn vele voorbeelden hiervan in onze gemeenschap: Het 'Surishopping'-schandaal, de naschoolse opvang en de onwettige gunning voor de bouw van een loods door de zoon van een minister, zijn slechts enkele van de meest recente schandalen.

Straffeloosheid
Steeds meer mensen spreken zich uit tegen corruptie. Meer dan de helft van de mensen gaat ervan uit dat de corruptie verergerd is in de afgelopen twee jaar. Er is geen geloof in de instituten meer! Het instituut van DNA wordt misbruikt om wetten te negeren en te interveniëren in de rechtspraak. Corrupte leiders en hun medeplichtigen baden in weelde en verstoppen hun geld op banken in het buitenland. Dit kan niet straffeloos blijven! Toetreding tot de United Nations Convention Against Corruption biedt brede mogelijkheden om dit type beroving van land en volk een onmiddellijk halt toe te roepen. Door de huidige regering wordt er geen enkele poging ondernomen om over te gaan tot onderzoek van klachten uit de samenleving, laat staan veroordeling van personen. Dit leidt tot een cultuur van straffeloosheid en ondermijning van integriteit van bestuur. Pogingen om milieu vernietiging tegen te gaan, eerlijke concurrentie te bevorderen en armoede te verlichten zullen steeds de hindernis van corruptie op hun weg vinden, tenzij wij het moeilijker maken voor allen die zich schuldig maken hieraan.

STOP CORRUPTIE NU
De corruptelingen zullen voortgaan hun positie en macht te misbruiken tenzij ze ontmaskerd worden en hun handelingen consequenties hebben:
Vandaag betalen wij allemaal de prijs van corruptie. We moeten het omkeren en ervoor zorgen dat de corrupten ook een prijs betalen, ongeacht als deze prijs nu politiek, sociaal of strafrechtelijk is.
• Wij moeten transparantie eisen in onze financiële huishouding en verantwoording.
• Activisten maken verschil! Ieder van u die corruptie rapporteert of het nu is naar onze website of anderszins draagt bij aan het stoppen van corruptie. We moeten kritisch zijn tegenover de tentoongespreide weelde die niet te verklaren is middels een normaal inkomen. Moet de belastingdienst dat niet onderzoeken?
• Niemand is immuun! Wereldwijd zijn vele staatslieden, politici en ambtenaren vervolgd voor malversaties en honderden bedrijven bestraft voor omkoping. Ook in Suriname moeten we hier inhoud aan geven.
Het is nu de tijd om de rollen om te draaien en een eind te brengen aan oneerlijk verdiend geld. Tijd voor het terughalen van gestolen goed, garanderen van transparantie en verantwoording. Geen van onze goede voornemens en wensen voor land en volk zullen slagen als corruptie overwint. En ieder van ons kan helpen om de corrupten te laten betalen:
• De banken moeten weigeren om zaken te doen met functionarissen en politici die grote sommen geld binnenbrengen zonder te kunnen aantonen hoe ze dat op een eerlijke manier hebben verdiend.
• Politici moeten hun bezittingen en hun belangen openbaar maken
• De regering moet kunnen garanderen dat de onafhankelijke rechtspraak geen last zal hebben van politieke interferentie om politici die zich schuldig hebben gemaakt aan misdaden en corruptie vrij uit te laten gaan.
• Het volk van Suriname heeft de opdracht en het recht om alle handelingen van de regering te monitoren, problemen die u ondervindt in uw gemeenschap/omgeving te rapporteren en pressie op de overheid uit te oefenen als ze blijven volharden om geen actie te ondernemen tegen corruptie.

DA91 roept alle burgers op om actief te participeren in het voorkomen, registreren en melden van corruptie. We moeten corruptie niet langer tolereren maar veroordelen! Het is hoogtijd om te ontwaken en te strijden tegen corruptie! We moeten met z’n allen opstaan en een vuist maken tegen iedereen die corruptie verdedigt, toelaat en gebruikt als middel voor zelfverrijking!
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May