Parlementariërs staan stil bij hun rol over vrede
10 Dec 2013, 04:00
foto
De assembleeleden op de conferentie van PGA in Colombia. Zittend: Noreen Cheung, Diana Pokie. Staand: Ruth Wijdenbosch, Mahinder Jogi en Hugo Jabini.


Een delegatie van De Nationale Assemblee woont een conferentie bij van Parlementarians for Global Action (PGA) in Bogota, Colombia. Vicevoorzitter Ruth Wijdenbosch van De Nationale Assemblee tevens bestuurslid van de PGA voerde maandag het woord. Zij concentreerde zich op onschuldige burgers die slachtoffers worden van oorlogsgeweld.

Wijdenbosch wees er op dat voornamelijk vrouwen en kinderen slachtoffer worden van seksueel misbruik waaronder verkrachting en moderne slavernij. Zij vroeg ook om met alle relevante groepen om de tafel te gaan zitten en hen te betrekken in de vredesonderhandelingen. Alleen zo kan werkelijke duurzame vrede bereikt worden. Zij noemde behalve vrouwen, ook de Inheemsen, de bevolking van Afro achtergrond, de boeren en andere minderheden. Naast Wijdenbosch maken ook deel uit van de delegatie: Noreen Cheung (Mega Combinatie/NDP), Diana Pokie (A Combinatie), Hugo Jabini (Mega Combinatie/NDP) en Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP). Het thema van de vergadering is Building a stable and durable peace: the role of parliamentarians in support of peace. De conferentie wordt vandaag afgesloten.

Vredesbesprekingen
Op de eerste dag van de bijeenkomst was er veel aandacht voor de vredesbesprekingen die gehouden zijn tussen Colombia en de FARC. Hierover zijn presentaties gehouden. De vrede lijkt nu in zicht te zijn. De vredebesprekingen in Havana, Cuba, hebben vruchten afgeworpen. Diverse landen zijn met ondersteuning van de Verenigde Naties betrokken bij dit proces.

De binnenlandse oorlog is vijftig jaar geleden begonnen. Colombia hoopt dat het nu tot een goed einde komt. De meerderheid van de bevolking staat achter de vredesonderhandelingen. Het Parlement en Congres ondersteunen dit proces.
Wijdenbosch merkt op dat er nog enkele uitdagingen zijn waarover overeenstemming bereikt moet worden tussen de onderhandelende partijen namelijk:
- Drugshandel.
- Hoe om te gaan met de vele slachtoffers van deze langdurige binnenlandse oorlog. Geschat wordt dat het gaat om ongeveer tien procent van de bevolking.
- Het neerleggen van wapens, het afgeven voor vernietiging, de terugkeer van de FARC-leden naar het normale leven, respect voor democratie en de rechtsstaat.
- Het aspect van vragen om vergiffenis van al het leed dat aangedaan is aan slachtoffers.
Op de conferentie is stilgestaan bij het heengaan van de held en oud-president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May