Docenten CPI verdiepen zich in rekenen
08 Dec 2013, 23:00
foto
De docenten Juanita Hung, Heidy Jorks en CPI-directeur Marco Ligtvoet. (Foto: Raoul Lith)


Twee docenten van het Christelijk Pedagogisch Instituut (CPI) hebben een certificaat ontvangen na upgradingsproject voor rekenen gevolgd te hebben. Dit intensieve bijscholingsprogramma is onderdeel van het CPI Upgradings project (CUP). De docenten Heidy Yorks en Juanita Hung hebben zich de afgelopen twee jaren verdiept in meerdere inzichten van de rekendidactiek.

“Die didactiek is heel belangrijk bij het lesgeven en dat moeten we meegeven aan onze studenten”, zegt Yorks. In haar werkstuk maakt zij een reflectie van de module ‘Bewerkingen’ dat voor Progres (Programma effectievere scholen Suriname) is ontwikkeld. Didactiek moet ook aan bod komen in het basisjaar, aangezien deze studenten ook een periode stage gaan lopen, zegt Yorks. Volgens de docent kunnen de studenten zo een kritische kijk ontwikkelen als ze stage lopen. Zo kunnen vergelijken of de docenten op dezelfde wijze lessen verzorgen. “Ze kunnen vragen stellen als iets ze is opgevallen. Bij rekenen gaat het niet om de sommen maken maar om de uitleg. Hoe moet je het uitleggen aan de kinderen van de basisschool als je zelf voor de klas staat?”.

De methodiek belangrijk
De manier van hoe lessen worden overgedragen is heel belangrijk. “Vaak genoeg als een kind een som kan maken denken we, dat is het. Maar het gaat juist erom dat een kind moet begrijpen waarom er zulke handelingen worden gedaan. Het belang van uitleggen aan de kinderen moeten we nu aan de studenten leren”, zegt Yorks. Volgens haar moet je kinderen leren denken, en verschillende manieren aandragen om iets op te lossen, zodat ze zelf een keuze kunnen maken. Een leerkracht moet dit eerst wel beheersen.

Binnen het CUP-project zijn docenten aan verschillende trajecten bezig. “Op dit moment lopen de trainingstrajecten godsdienst/levensbeschouwing, schoolmanagement, deskundigheidsbevordering, ICT voor docenten en klassenmanagement", deelt Marco Ligtvoet, directeur van CPI mee. Volgens planning worden deze trainingen volgend jaar afgerond. Naast het bijscholen van de docenten wordt er ook gewerkt aan de upgrading van het schoolgebouw. “Dit moet gebeuren om de vernieuwde competentiegerichte manier van opleiden goed te kunnen faciliteren. Bijvoorbeeld de mediatheek die recent is gerealiseerd”, zegt Ligtvoet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May