NH tekent overeenkomst voor biobrandstof
07 Dec 2013, 12:00
foto
Minister Jim Hok en UNDP-vertegenwoordiger Richard Bluewitt wisselen documenten uit. (Foto: Raoul Lith)


De gebieden van Suralco die zijn uitgemijnd, krijgen vanaf volgend jaar een nieuwe bestemming. Er is een haalbaarheidsstudie gedaan om in deze mijnen ‘Arundo Donax’, een grassoort te planten. Onderzoek heeft uitgewezen dat er uit ‘Arundo Donax’ biobrandstof geproduceerd kan worden. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en Richard Bluewitt, vertegenwoordiger van de United Nations Development Program (UNDP) in Suriname, hebben vrijdag een akkoord hierover getekend. “Waar het bij dit project om gaat is dat we het materiaal planten en energie daaruit halen en opnieuw planten. Het is een 'on going proces'. Als je eenmaal die olie uit de grond haalt, is het weg”, legt Hok uit.

“We zijn allemaal bekend met duurzame energie door de hydro-centrale op Afobakka. We hebben vaak niet door dat veel mensen via deze weg worden voorzien van energie. Dat is dan slechts een manier van hernieuwbare energie opwekken”, zegt Hok. De bewindsman merkt op dat er tegenwoordig andere vormen zijn van energie opwekken en deze zijn beter beschikbaar.”We praten over zonne-energie. Er wordt energie uit de rivieren gehaald zonder een dam te bouwen. Er is tegenwoordig ook bio thermische energie beschikbaar”, zegt de NH-minister.

Een kans voor Suriname
“Duurzame energie speelt een steeds grotere rol in de inspanningen voor duurzame ontwikkeling wereldwijd. Het Suriname biofuel project is een klein maar uitstekend voorbeeld van deze geïntegreerde aanpak van duurzame ontwikkeling. UNDP is verheugd om een partner met de overheid van Suriname te zijn”, zegt Bluewitt. Hij geeft aan dat het project een kans is voor Suriname om zich verder te ontwikkelen en te verdiepen in zijn hernieuwbare energie programma. De UNDP hoopt door de samenwerking met Suriname om de eerste lessen over dit project tijdens de derde internationale conferentie van de CICS in Samoa in september 2014 over te brengen.

Volgens de bewindsman houdt de samenwerking met de UNDP in dat zij een budget van een kwart miljoen US dollar beschikbaar heeft gesteld. Voor de eerste fase van het project moet de haalbaarheid bekeken worden. Suralco komt ook in met US$ 50.000. Het project wordt als eerste in de mijn van Moengo uitgevoerd.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May