DOE: Zijn daden hebben eeuwigheidswaarde
06 Dec 2013, 12:00
foto


De Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) gedenkt met eerbied het leven en heengaan van Nelson Rolihlahla Mandela, in familiekring bekend als 'Madiba'. Met zijn heengaan slaan wij als wereldgemeenschap een nieuwe pagina open, omdat zijn impact niet beperkt is gebleven tot Zuid-Afrika. De plicht om de strijd tegen elke vorm van onrecht voort te zetten rust nu meer dan ooit op ons allemaal.

Zijn leven toont ons dat je moet durven om je nek uit te steken, daden te stellen en offers te brengen. Over het leiderschap van Mandela kan kernachtig gezegd worden, dat hij de zin en het nut van synergie, als belangrijk element heeft toegepast. Hierdoor onderscheidt hij zich van velen, die leiderschap claimen. Zo kon hij niet alleen zichzelf, maar allen - wereldwijd - die in de strijd tegen verschillende vormen van onrecht betrokken waren meenemen in het transformatieproces voor een nieuw Zuid-Afrika.

Mandela had niet alleen een visie over een Nieuw Zuid-Afrika, maar ook over het continent Afrika, dit blijkt uit twee uitspraken van hemzelf, hij kende zijn geschiedenis en heeft zich ingezet voor de toekomst van de mens.
“Eeuwenlang heeft een oud-continent uit vele gapende snijwonden gebloed”,
“Afrika smacht ernaar en verdient het om in zijn oude glorie te worden hersteld, om erkenning te krijgen voor zijn eeuwenoude bijdrage aan de economie, politiek, cultuur en kunsten en om opnieuw voorop te lopen op zoveel terreinen van de vooruitgang van de mens”.

Nelson Mandela van beroep jurist, was medeoprichter van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), een politieke beweging die is opgericht in 1912 met als doel het ‘bijeenbrengen van alle Afrikanen als één volk om hun rechten en vrijheden te verdedigen. Na zijn in vrijheid stelling in 1991 werd de beweging getransformeerd tot een politieke partij, waar Mandela tot 1997 de voorzitter van was.
In 1994, vonden de eerste democratische verkiezingen plaats in Zuid-Afrika. Het ANC zegevierde met een meerderheid van 62 procent , de angst van het volk had plaats gemaakt voor hoop. Nelson Rolihlahla Mandela werd gekozen tot de eerste zwarte president van Zuid-Afrika (1994-1999) Mandela was van 1998 tot 199 ook secretaris generaal van de Non-Aligned Movement.

Bewust als hij was van de nieuwe bedreigingen die het continent en de wereld in de greep houden lanceerde hij in 2002 op zijn jaardag een wereldwijde campagne voor bewustwording over en preventie tegen Hiv/Aids onder de naam 46664. Dit nummer had het racistisch bewind van Zuid-Afrika hem als herkenningsteken gegeven toen hij zevenentwintig jaar van zijn leven op Robbeneiland gevangen werd gehouden.
In het kort de bijdrage van Nelson Mandela: Voorkomen van bloedvergieten - voorbereiding van een politieke oplossing - gezag als wereldleider - meer dan gewone inzet voor vrede en vergeving - een grote invloed op cultuur processen- een inspirerende ziel (vertaling uit de verklaring van de VN).
Ons medeleven gaat uit naar zijn familie en de wereldgemeenschap.
Madiba, Waka bun, Koti abra go na Janda sey
Paramaribo, 6 december 2013
Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May