Pleidooi voor thorium-kernenergie komt verdacht over
06 Dec 2013, 03:00
foto


Dinsdag 3 december werd via Kennis Kring een presentatie gehouden omtrent energie prospectie in Suriname. Het draaide voornamelijk om thorium-kernenergie door hoofdspreker Remond Phaladsing. Hij was vergezeld door de heren S. Meherdjan en L. Boksteen. De lezingen en artikelen omtrent kernenergie zijn inmiddels bekend, omdat de groep in kwestie ruim twee jaren bezig is thorium-kernreactoren te verkopen als alternatief/oplossing voor de Surinaamse energie tekorten.

Thorium kernreactoren, zouden volgens de inleider meer energie opleveren met minder risico. Namelijk 90-99% reductie van radioactief afval, minder kans op ongevallen (zoals Chernobyl & Fukushima) en thorium komt veel meer voor in de wereld dan uranium, die als grondstof wordt gebruikt voor kernenergie. Thorium wordt wereldwijd gezien als de toekomst van kernenergie, enkele landen zijn inmiddels ver gevorderd met hun experimentele reactoren en kunnen nu overgaan tot commerciële implementatie. Dit is feitelijk.

Na de grafisch interessante, maar onduidelijke en verwarrende presentatie werden een paar kritische vragen gesteld welke blijkbaar niet eerder zijn gesteld aan het kernenergiepanel onder leiding van Phaladsingh. Naar eigen zeggen is de inleider vooraanstaand thorium kernenergie specialist en zet een angstaanjagend toekomstperspectief neer voor Suriname als het gaat om energie met wereldvoorspellingen tot het jaar 3000...

Kort samengevat
De Duitse thorium-reactoren zijn de beste en veiligste in de wereld. China is nu het verst ontwikkeld met kernenergie in de wereld, vooral op het gebied van thorium, gekocht van Duitsland. In China staat immers de enige thorium-reactor in de wereld welke commercieel draait. India en zijn kerngeleerden snappen er niks van. Dhr. Phaladsingh heeft tijdens een ongespecificeerd symposium voor Indiase kernenergie wetenschappers en politici aangegeven dat ze thorium moeten toepassen, maar de Indiërs waren hier te kortzichtig voor. Ook kon geen Indiër aan Dhr. Phaladsingh aangeven waarom ze geen Thorium-reactoren wilden toepassen om hun USD$ 200 miljard per jaar verslaving aan aardolie te kunnen opheffen.

Ik, van beroep vuilnisman, vond dit schokkend en ongeloofwaardig. Ook de manier waar Dhr.Phaladsingh omging met kritische vragen, kwamen op zijn minst verdacht over. Een accurate internet search heeft de volgende feiten opgeleverd omtrent de thorium kernenergie sector.

• Duitsland heeft nooit een commerciële thorium reactor geproduceerd. Wel een experimentele thorium reactor die voor 432 dagen stroom heeft geleverd aan het net. Deze is door technische en financiële tegenslagen stopgezet in 1988. De techniek was onvolwassen en de operationele onkosten veel te hoog. De Duitse politiek vond het geen vervolg waard.
• China heeft geen commerciële thorium reactor, maar bouwt nu wel 2 experimentele semi-commerciële reactoren welke in 2015 moeten draaien. China maakt hier gebruik van West Europese, Canadese en Russische technologie.
• India heeft vanaf 1950 thorium als einddoel brandstof gezet voor zijn kernenergie sector en ontwikkeld tot 2025, 62 kernreactoren waarvan het merendeel thorium zal gebruiken als hoofdbrandstof i.p.v uranium. India is volgens alle atoom agentschappen, bedrijven en overheden in de wereld het verst met thorium reactor technologie. India is ook het enige land met een duidelijke thoriumcentrisch energiebeleid. Het merendeel van de onderdelen, componenten en technologie welke India toepast hebben ze zelf ontwikkeld. India wil niet afhankelijk zijn van buitenlanders, zowel overheden als bedrijven, voor hun energie. Omdat die exorbitante bedragen vragen.

De presentatie van Dhr.Phaladsing wordt duidelijker als wordt stilgestaan bij een plaatje van zijn presentatie over zijn bedrijf en partners. Westerse bedrijven, welke nog nooit een commerciële thorium kernenergie centrale hebben opgeleverd.

Thorium is niet het onderdrukte energie wonder zoals de panelleden hebben willen weergeven. 32 landen doen er nu onderzoek naar samen met honderden bedrijven. Of het toepasselijk is voor Suriname is moeilijk om te zeggen. Zolang we niet onze eigen thorium grondstof hebben gevonden hoeven we het niet zo serieus te nemen. We moeten ons concentreren op wat we wel hebben en wel kunnen ontwikkelen; waterkracht, aardolie, biobrandstoffen en zonne-energie.

Het enige wat de panelleden wel correct hebben weergegeven is de noodzaak dat Suriname wel een degelijk energiebeleid moet vormen om onze ontwikkeling bij te benen en voort te duwen.

Anwar Alibux

Chemische Technoloog
Voorzitter Stg.Samarja

Bronnen:
http://energyfromthorium.com/
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-24638816
http://en.wikipedia.org/wiki/Thorium-based_nuclear_power
http://en.wikipedia.org/wiki/THTR-300
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May