Surinamers pakken vaker het kapotje
30 Nov 2013, 01:00
foto


Surinamers zijn zich beter bewust van de rol die condooms spelen bij veilig vrijen. Deze bewustwording is te bemerken aan de significante groei van het gebruik van condooms.
“Zeker als het gaat om het voorkomen van hiv/aids zijn condooms niet weg te denken,” stelt Dave Wirjomengolo, Customer Relations Officer van Intermed. Dit bedrijf zag zijn condoomverkoop stijgen van iets meer dan 50.000 stuks in 2011 naar maar liefst 162.000 stuks in 2012. Voor dit jaar zijn er tot nu toe al meer dan 400.000 condooms verkocht.

Het Nationaal Strategisch Plan (NSP) voor een multisectorale aanpak van hiv in Suriname 2009-2013 bevestigt de stijging van het condoomgebruik. “Diverse studies rapporteren toegenomen condoomgebruik, vooral onder jongeren en vooral in seksuele contacten met incidentele partners,” staat in het plan. Toch is Wirjomengolo ervan overtuigd dat de bewustwording onder de bevolking, met name jongeren, over het gebruik van condooms, nóg groter moet worden. “Onze verantwoordelijkheid is om jongeren zodanig te informeren dat ze veilig gaan vrijen,” zegt hij in het kader van Wereldaidsdag op 1 december. Jaarlijks wordt op deze dag wereldwijd aandacht gevraagd voor hiv/aids.

Geen betrouwbare prevalentiecijfers
Die aandacht concentreert zich dit jaar rond de problemen van jongeren die behoefte hebben aan hiv-diensten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) pleit voor betere hiv-testen, behandeling en preventie voor jongeren in de leeftijdsgroep 10 tot 19 jaar. De internationale organisatie stelt dat er meer dan 2 miljoen jongeren zijn met hiv, van wie velen door de mazen van de hiv-diensten vallen, aangezien die zich grotendeels richten op slechts de jongere kinderen of volwassenen. “Adolescenten zijn wereldwijd kwetsbaarder voor hiv, maar het beschermen van jonge meisjes in sub-Saharan Afrika tegen een hiv-infectie verdient extra aandacht,” meent de WHO.

Voor wat Suriname betreft, stelt het NSP dat er voorlopig nog te weinig geschikte en betrouwbare prevalentiecijfers zijn om een accuraat beeld te scheppen van de aanwezigheid en spreiding van hiv bij de Surinaamse bevolking. Schattingen vinden vooral plaats op basis van passieve surveillance, waarbij er alleen informatie wordt verzameld over de mensen die zichtbaar worden wanneer ze op hiv worden getest. De beschikbare surveillancedata over deze groep worden consistent gedifferentieerd naar leeftijd, gender en etnische afkomst. Op basis van deze gegevens kan volgens het Nationaal Strategisch Plan voor een multisectorale aanpak van hiv in Suriname 2009-2013 wel gesteld worden dat hiv onder alle lagen en groepen in de samenleving voorkomt. Naar schatting 2,4% (Unaids 2008) van de volwassen bevolking (15-49 jaar) is besmet met hiv. In Suriname vindt de hiv-overdracht vooral plaats door onbeschermde seks. “Er is dus genoeg reden om de bewustwording rondom met name condoomgebruik te vergroten,” vindt Intermed-officer Wirjomengolo.

Uit het NSP blijkt overigens dat 48% van de jongeren een condoom heeft gebruikt tijdens het laatste seksueel contact. Echter ervaren jongeren problemen in de toegang tot condooms. De toegankelijkheid is inderdaad één van de barrières die worden beschreven in een baseline studie die Carisma/Pancap in 2011 in Suriname heeft laten uitvoeren. De audit betrof een Totaal Marktonderzoek naar Condooms en Hormonale Voorbehoedsmiddelen en stelt onder meer dat “de gevonden barrières zijn: een tekort aan professionele marketing, het lagere aanbod van condooms op het platteland, inefficiënties van de verkooppunten (condooms worden vaak uit het zicht geplaatst en zijn niet te verkrijgen zonder ernaar te vragen) en culturele (geslachtsspecifieke) barrières.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May