Antino Minerals beëindigt dienstverband met werknemers
28 Nov 2013, 18:00
foto
Werknemers van Antino Minerals zijn hard getroffen door beëindiging dienstverband. (Foto: Raoul Lith)


De productie bij de mijnen van N.V. Antino Minerals is vanaf vandaag stilgelegd. “Wij hebben de medewerkers verteld dat de productie is stopgezet. We hebben hen een voorstel gedaan dat we het dienstverband gaan beëindigen”, zegt Jan Aben directeur van Antino Minerals nadrukkelijk aan Starnieuws. Hij geeft verder geen uitleg over dit besluit. “U kunt de volgende week altijd terugbellen als u nog vragen heeft. We gaan nu geen uitspraken verder doen”, antwoordt Aben resoluut.

Tijdens een bijeenkomst vandaag in Theater Unique hebben de arbeiders de mededeling gekregen dat de activiteiten van het bedrijf niet doorgaan. Ze hebben allemaal een schrijven ontvangen waarin de mededeling staat dat hun arbeidsovereenkomst niet zal worden verlengd met inachtneming van de opzegtermijn van een maand. Deze overeenkomst zou eindigen op 31 december 2013.

Vakbond oneens met werkwijze
De werknemers hoeven zich niet meer naar de werklocatie te begeven. Het bedrijf dekt tot 1 februari de ziektekostenverzekeringen en betaalt het loon tot december inclusief hun ‘bostoelage’. In een correspondentie aan de arbeiders staat dat het bedrijf ook een eenmalig bruto vergoeding betaalt.
De werknemers zijn vroeg in de ochtend uitgenodigd voor de vergadering in Paramaribo en moesten allemaal stoppen met werken. Alle bedrijfsauto’s moesten worden ingeleverd volgens een medewerker.

Aan Starnieuws zegt Freddy Brug, voorzitter van de bond bij Antino Minerals, dat het om 88 personen gaat van wie de contracten niet worden verlengd. De vakbondsleider meent dat er een dispuut is dat nog niet is opgelost. “In de arbeidswet lezen we dat wanneer een contract eenmaal verlengd is er een vergunning nodig is om de werkzaamheden te beëindigen. De werkgever stelt zich op het standpunt dat indien men heeft getekend voor een bepaalde tijd, dat dat het is en men gelijk weg kan.” Brug vindt het erg dat hij niet kan constateren dat er vanuit Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) iets gedaan wordt om het probleem op te lossen. Er is voorgesteld dat de werknemers naar de rechter moeten om het probleem op te lossen.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May