Ison, komeet van de eeuw gaat vandaag om de zon
28 Nov 2013, 01:30
foto
Komeet Ison, waargenomen op 15 november 2013 door de amateur astrophotograper Damian Peach in Engeland.


De komeet Ison is sinds 10.000 jaar geleden op weg naar de zon en zal vandaag, 28 november, op een afstand van 1.1 miljoen kilometer om de zon een baan beschrijven. Het wordt een D-day, want dan zal blijken of de komeet deze omwentelingen zal overleven.

Komeet Ison werd ontdekt door Russische amateur astronomen Vitali Nevski en Artyom Novichonok in september 2012 en is nu zichtbaar met een telescoop. De officiële benaming van de komeet is C/2012 S1 (ISON), en staat voor internationaal wetenschappelijke optisch netwerk. De komeet is samengesteld uit stof- en ijsmaterie, resten van ons zonnestelsel. Een groot deel van de materie kan verdampen bij een temperatuur van 5000° C van de zon.

Overleefd de komeet deze omwenteling dan zal hij aan de andere kant van de zon in de week voor kerstmis het universum ophelderen als de Ster van Bethelehem, die verwijst naar de geboorteplaats van Jezus Christus en zal in de vroege ochtend voor zonsopkomst zichtbaar zijn.

Astronomen van de NASA voorspellen dat komeet Ison dreigt te overleven in het perihelium van de zon, verwijzend naar de technische term, Perhelium, een beschrijving van het dichtbij zijnde punt van de komeet bij de zon. Het wordt een spannende dag voor astronomen van de NASA met de zonne observatie telescoop of de komeet de hitte zal overleven en de mogelijkheid van een prachtige kerstnacht aan het firmament.

Geografen Vereniging Suriname.

Hein Raghoebar M.Sc
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May