Tyrone Spong 'symbool van struggle'
26 Nov 2013, 02:00
foto
Kickbokskampioen Tyrone Spong gedecoreerd door staatshoofd Desi Bouterse.


Tyrone Spong is benoemd tot Commandeur in de Ere Orde van de Gele Ster. De kickbokskampioen kreeg de gouden medaille persoonlijk omhangen door president Desi Bouterse. "Hij is het symbool van de struggle die wij als land ervaren", zei de president. "Als je voor iets goeds vecht, yu o teki slag. Ma' yu mus' opo baka fu prati slag. Dat is Tyrone Spong." De decoratie vond maandagavond plaats te Onverwacht, de hoofdplaats van Para voordat de president zijn Srefidensi-toespraak hield.

Spong heeft negen titels op zijn naam staan. De laatste behaalde hij in augustus. Hij is de 2013 Glory Slam Champion in de zwaargewichtklasse. Spong komt altijd naar de ring met de Surinaamse vlag om zijn schouders. Elke overwinning draagt hij op aan Suriname.
Hij is sinds 2001 actief en heeft meer dan tachtig wedstrijden op zijn naam staan waarvan hij slechts zes verloren heeft. De meeste van zijn gevechten heeft hij door knock-outs gewonnen. Meer dan veertig keren heeft hij zijn tegenstanders gevloerd.

Nooit opgeven
De kampioen kwam in Para aan met een colonne van honderd motorfietsen. De president dankte de Q-Riders persoonlijk die het gebaar met handen schudden en brasa's op het podium beantwoordden. Bouterse was zichtbaar trots op de kampioen en bracht het goed opgekomen publiek flink in beweging. "Gado mus' fu mek' yu nanga pis' pis' isri', grapte de president toen hij Spong aan de armen voelde. De naam van het "symbool van hard werken en de top bereiken", werd onder leiding van de president uit volle borst geroepen: Tyrone, Tyrone, Tyrone Spong!" Op een groot scherm werden de laatste verrichtingen van de kampioen getoond. Het publiek zwaaide met de Surinaamse vlag en juichte bij het zien van de knock outs.

Een dankbare Spong gaf het publiek wat raad mee. "Alles is mogelijk. Je mag nooit opgeven. Geloof in jezelf, blijf hard werken." Spong beloofde dat hij zal blijven vechten voor Suriname om "het land op de wereldkaart te plaatsen."

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May