Berenstein: Ingrijpen DNA en regering nodig bij haven
22 Nov 2013, 12:00
foto
Stakende havenarbeiders bij De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


De Algemene Haven Arbeiders Bond (AHAB) wil dat De Nationale Assemblee (DNA) en de regering ingrijpen bij Integra Port Services/DP World. Deze bedrijven zouden de vakbondsrechten vertrappen. De bond is in actie en overhandigde vandaag een petitie aan assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Het lag in de bedoeling om de petitie als eerste aan te bieden aan vicepresident Robert Ameerali. Maar 'de vogel' was gevlogen vlak voordat de actievoerende arbeiders onder leiding van vakbondsleider Robby Berenstein aankwamen bij het regeringsgebouw.

De actieleiding besloot toen naar de volksvertegenwoordiging te gaan. Daar werden de werknemers aangehoord door Simons. Zij merkte op dat de vakbondsrechten in Suriname gegarandeerd zijn. Deze zijn verankerd in de grondwet en internationale verdragen. Zij beloofde dat het parlement zal onderzoeken wat er aan de hand is. Samen met de regering zal nagegaan worden wat er gedaan kan worden.

Berenstein merkte op dat de actie van AHAB consequenties zal hebben voor de economie, ook al wordt de zaak gebagatelliseerd door de bedrijven. Hij haalde aan dat de multinational DP World in diverse landen dezelfde houding etaleert en de vakbondsrechten vertrapt. Ook internationaal wordt hiervoor aandacht gevraagd. De vakbond wil de samenleving diepgaand informeren omdat het gaat om een grondrecht dat niet wordt nageleefd. Het zou volgens de vakbondsleider gaan om onwil bij de directies van de bedrijven. De assemblee werd opgeroepen om de rechten van de burgers te beschermen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May