Jeugd Apoera en Washabo voorgelicht over kinderrechten
20 Nov 2013, 21:00
foto
Prekimi projectleider Maya Manohar spreekt de leerlingen van voj Apoera toe. (Sherlock Krenten)


Leerlingen van scholen te Apoera en Washabo hebben samen met hun ouders en leerkrachten, voorlichting gekregen over kinderrechten. De activiteit, die is ondersteund door districtscommissaris van Sipaliwini Armand Jurel, bestuursresort Kabalebo, is opgezet in verband met Internationale dag van Kinderrechten. Er is ook gesproken over de Zedenwetgeving en de wet Bestrijding Huiselijk Geweld. Een delegatie van de projectgroep Preventie en Aanpak van Kindermishandeling in Suriname (Prekimi), onder leiding van Maya Manohar was voor de uitvoering van het project in de dorpen.

Prekimi vindt het belangrijk dat de wetgeving die de jeugd moet beschermen tegen geweld, ook goed bekend is bij de jeugd zelf. Jurel heeft bij zijn aantreden als districtscommissaris te kennen gegeven dat hij wil werken aan het scheppen van een jeugd- en kindvriendelijke omgeving, waarin de kinderen in het gebied gezond en veilig kunnen opgroeien, hun talenten kunnen ontwikkelen en actief kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van zichzelf en de Surinaamse maatschappij.

Veiligheid en waardigheid
De kinderen hebben informatie gekregen over hun beschermingsmogelijkheden in de wet en wat ze kunnen doen als zij het slachtoffer zijn van een zedenmisdrijf. De leerkrachten en een groep ouders kregen informatie over de inhoud van de wetgeving en het belang van de kinderrechten.

Kindermishandeling heeft grote schadelijke gevolgen voor de gezondheid en de toekomst van een kind. Verzorgers van kinderen moeten alles doen om de veiligheid en de waardigheid van kinderen te verzekeren. Kinderrechtendag is bedoeld om volwassenen en kinderen te herinneren aan deze zaken, zegt Prekimi.

Prekimi behoort bij de leerstoel Klinische Psychologie van professor Tobi Graafsma aan het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May