Belfort proeft onwil bij Hof om tekort rechters op te heffen
20 Nov 2013, 10:00
foto
Minister Edward Belfort van Justitie en Politie.


Minister Edward Belfort van Justitie en Politie meent een stukje onwil te proeven bij het Hof van Justitie om het tekort aan rechters op te heffen. De bewindsman zegt tal van verwoede pogingen gedaan te hebben om het tekort op te heffen. "Vanaf mijn aantreden wist ik dat dit probleem speelde en hebben we verschillende pogingen ingezet om dit op te lossen", stelt Belfort.

Het probleem ligt volgens Belfort niet bij het ministerie maar bij het Hof. Hij zegt een voorstel gedaan te hebben om te starten met een verkorte rechtersopleiding (Raio), maar kreeg van de waarnemend president van het Hof, Cynthia Valstein-Montnor nul op het rekest. De procedure om deze Raio opleiding te starten, zou al lang zijn begonnen. Deze opleiding zou naast de al bestaande Raio opleiding die door de vorige regering is opgestart en vijf jaren duurt, helpen om het tekort aan rechters op te heffen, meent de minister.

Voorstel afgewezen
Het einde van de Raio opleiding is volgens Belfort nog niet in zicht. "Terwijl het gras groeit, willen we niet hebben dat het paard sterft, vandaar de verkorte Raio-opleiding. De Hofpresident stelt zich volgens de minister op het standpunt dat de rechters het al druk hebben met het rechtspreken en doceren op de Raio- opleiding. De minister vindt dat een verkorte opleiding van een jaar, met mensen die al indirect betrokken zijn met rechtspraak en jarenlange ervaring hebben zoals griffiers, notarissen en advocaten de beste optie is om het tekort structureel op te heffen. "Maar het Hof lijkt geen voorstander hiervan te zijn", meent hij.

De minister staat ook pal achter de Orde van Advocaten die ook de mening is toegedaan dat een verkorte rechtersopleiding met gekwalificeerde ervaren personen in de rechtspraak, op zijn plaats is. Er zijn veel sollicitatieverzoeken binnen. De mensen die de eerste toets voor de Raio niet gehaald hebben, kunnen een kans krijgen, want er is zeker één geval, dat ook algemeen bekend is, waarbij een secretaresse met behulp van een minister van Juspol de toelatingsstreep van de Raio heeft gehaald.

Patronage systeem

Belfort zegt zich te storen aan de houding van het Hof. Het lijkt volgens hem er op dat een patronage systeem in stand wordt gehouden. "Het Hof zou ook zelf voorstellen moeten aandragen, maar komt volgens hem slechts met belangen die indirect de rechtspraak dienen", stelt de minister. Zo vindt het Hof dat de Beveiligings- en Bijstandsdienst Suriname (BBS) die speciaal getraind is voor object en subject beveiliging, vervangen moet worden. "Anderen zoeken naar meer privé auto’s", zegt de bewindvoerder.

"Ook zal coûte que coûte een Nederlandse rechtsdeskundige moeten worden toegevoegd aan het Hof", ergert de minister zich. Hij merkt op dat een bespreking met alle leden van het Hof niet mogelijk schijnt te zijn. De waarnemend president van het Hof, vertolkt de mening van de rechterlijke macht. "De enige persoon tijdens deze regeerperiode die al goed was bevonden en was voorgedragen om ook als rechter te worden beëdigd, is onlangs komen te overlijden. Ondanks alles blijf ik zoeken naar mogelijkheden om het tekort aan rechters dat al jarenlang speelt, structureel op te lossen", stelt de minister.

(Ala-D Media)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May