Magazine over borstkanker voor Commewijne
19 Nov 2013, 21:30
foto
Sheilendra Girjasing, voorzitter stichting Vrienden van Commewijne overhandigt een exemplaar van 'Tranga Uma' aan Sandra Kabeli van het commissariaat. Rechts onderwijs-inspecteur Patricia Gopi. Foto: ASP)


De stichting Vrienden van Commewijne heeft aan de onderwijsinspectie in het district honderd magazines over borstkanker overhandigd. Patricia Gopi nam het blad 'Tranga Uma' in ontvangst. De exemplaren zijn bestemd voor voj-scholen en de vos-scholengemeenschap.

In het tijdschrift wordt aandacht besteed aan borstkanker survivors in Suriname en is gefinancierd door Pink Ribbon Nederland in samenwerking met Academisch Medisch Centrum Nederland. Op de cover van deze magazine staat borstkanker survivor Iris Girjasing-Idu. Zij heeft na haar herstelperiode lezingen over borstkanker verzorgd in Commewijne, om de bewustwording in het district te helpen bevorderen.

Meer voorlichting nodig
''Dit blad is heel informatief en gaat naar alle scholen. Niet alleen de meisjes maar ook de jongens kunnen deze informatie heel goed gebruiken. Ze kunnen veel met de informatie doen, zoals het brengen van verslag of het houden van spreekbeurten met bronvermelding natuurlijk'', zegt Gopi. Ze vindt het jammer dat alleen particulieren het initiatief nemen om de bewustwording van deze ziekte op gang te brengen in het district. De onderwijsinspecteur vindt dat vrouwenorganisaties huis aan huis voorlichting moeten geven.

Voorzitter van de stichting, Sheilendra Girjasing, zegt dat de organisatie de exemplaren heeft ontvangen met de bedoeling deze verder te distribueren via het districtsbestuur en de inspectie. ''Het is een blad met informatie over borstkanker, hoe je moet omgaan met een patiënt en wat voor voeding ze onder andere moet krijgen. Via onderwijsinspectie gaan de exemplaren naar de verschillende scholen en via het commissariaat gaan naar poliklinieken en overheidskantoren''.

Iris Girjasing-Idu, echtgenote van Girjasing, zegt dat ze zich zal blijven inzetten om de bewustwording in haar district verder op gang te brengen. ''Ik voel me heel goed, prima zelfs en het doet me veel plezier als mensen tijdens de lezingen vragen stellen en ik hen kan helpen. Ik wil dat eenieder weet dat borstkanker hier in Suriname te verhelpen is. Eenieder kan hier worden geholpen omdat we specialisten hebben. Niemand hoeft naar het buitenland te gaan'', zegt Girjasing, die de vrouwen stimuleert om onderzoek te doen.
(ASP)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May