Steeds meer mensen overlijden aan diabetes
18 Nov 2013, 08:00
foto
Bron: Ministerie van Volksgezondheid


Het aantal mensen dat sterft door diabetes neemt toe in Suriname. Stierven er in 2005 nog 171 personen aan de complicaties van deze aandoening, in 2010 was dat aantal gestegen naar 220 gevallen. Een jaar later registreerde het ministerie van Volksgezondheid 251 sterfgevallen als gevolg van diabetescomplicaties. Hiervan waren 130 vrouw en 121 man.

Uit cijfers van de Internationale Diabetes Federatie blijkt het aantal diabetesgevallen explosief toe te nemen. Zo waren er in 2000 wereldwijd 151 miljoen diabeten, een aantal dat in 2011 met 142% opklom naar 366 miljoen. Deze verontrustende trend is ook in Suriname te merken. Zo noteert het klinisch laboratorium MyLab jaarlijks een toename van 10% van het aantal patiënten dat zich bij hem laat testen en met diabetes wordt gediagnosticeerd. “Dit is een zeer zorgwekkende ontwikkeling,” erkent Kiran Sewgobind, Bussiness Unit Manager van MyLab.

Het is mede de reden waarom MyLab dit jaar al voor de achtste keer een preventiecampagne houdt, welke duurt van 14 t/m 21 november. Eenieder kan zich gratis laten prikken bij één van de 47 prikpunten van MyLab. Sewgobind adviseert vooral personen die met overgewicht kampen of bij wie diabetes in de familie voorkomt om zich te laten onderzoeken. “Er zijn nog teveel mensen in Suriname die niet weten of zij diabeet zijn of niet, omdat zij zich niet laten testen,” merkt ze op.

Vroegtijdige ontdekking belangrijk
In de praktijk blijkt dat mensen zich pas laten onderzoeken als zij op oudere leeftijd zijn, maar dan is het vaak te laat. Aangezien het aantal jonge mensen met diabetes toeneemt, is het zaak dat ook de jongvolwassenen zich laten prikken. Nu gebleken is dat steeds meer kinderen de aandoening krijgen, is het volgens Sewgobind raadzaam dat ouders niet alleen zichzelf, maar ook hun kinderen preventief laten onderzoeken. Een vroegtijdige ontdekking van de aandoening is zeer belangrijk om complicaties zoals nier- en leverschade, alsook blindheid te voorkomen. Overigens blijkt uit cijfers dat het aantal mensen met nierschade als gevolg van diabetes ook rond de 10% zit.

Bij elke campagne hebben zich tot nu toe tussen de 500 en 1000 personen aangemeld. Sewgobind verwacht echter dat dit aantal zal toenemen. “Mensen zijn zich meer bewust geworden van de noodzaak van preventief testen en dat is een goede ontwikkeling. Het aantal mensen dat zich aanmeldt geeft echter aan dat er een toenemende behoefte is aan meer informatie over de preventie van aandoeningen zoals diabetes. Daarom werken we eraan om die bewustwording te vergroten, zodat steeds meer mensen hun status kennen en de juiste behandeling en begeleiding kunnen krijgen,” stelt de MyLab-manager.

(ASP)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May