Para maakt zich gereed voor Srefidensi-viering
17 Nov 2013, 00:00
foto
Drie velden worden gereed gemaakt voor de festiviteiten in Para.


"We zijn op schema", garandeert Jerry Miranda, districtscommissaris van Para. Geflankeerd door vertegenwoordigers van het Nationaal Leger, politie, brandweer en andere groepen, licht Miranda een tipje van de sluier over wat er allemaal te beleven zal zijn op 'Srefidensi' in zijn district. De parade en het defilé van de gewapende machten wordt dit jaar op Onverwacht, de hoofdplaats van Para, gehouden. De voorbereidingen zijn in volle gang. Veiligheid geniet grote prioriteit.

De activiteiten worden dichtbij het commissariaat gehouden. Drie velden, die stuk voor stuk qua oppervlakte enkele malen groter zijn dan het Onafhankelijkheidsplein, worden in hoog tempo in gereedheid gebracht om daar een markt, tenten en podia op te zetten.
Haast alle programma onderdelen zoals sport en spel, een prodo waka, de volksreceptie en het decoreren van burgers zullen 'centraal' worden afgewerkt. De activiteiten beginnen al op 24 november met een street party. Muziekgroepen uit Para zullen er de boventoon voeren. Miranda merkt op dat er faciliteiten worden opgezet voor bewoners uit nabije dorpen en senioren burgers om van dichtbij de "grote dag mee te maken."

Rekent op samenleving
Het verkeer van en naar de Johan Adolf Pengel luchthaven zal worden omgeleid via plantage Osembo. Bezoekers van de festiviteiten zullen hun auto achter moeten laten. Vanaf de Meursweg tot aan Bernharddorp zullen er pendelbussen beschikbaar zijn. De Boy Scouts is ingeschakeld om een oogje in het zeil te houden, deelt de organisatie mee. Vervoer van zwaar materiaal door het afgesloten gebied is verboden. Aan de transporteurs is een alternatieve route geboden, die vóór 24 november moet worden gebruikt.

Er wordt extra aandacht besteed aan veiligheid op de twee dagen. De politie zal heel actief zijn, geüniformeerd en in burger. Ook zullen speciale eenheden worden ingezet om de orde en veiligheid te handhaven. Gewestelijk politiecommandant, inspecteur Roberto Prade, rekent op een goede samenwerking met de burgerij. "Weest u extra alert, als er zich verdachte bewegingen voordoen, meldt dat direct." Bepaald moet nog worden hoe het gebruik van alcohol te minimaliseren. "Ik ben niet tegen alcohol, maar tegen het misbruik ervan. Sommige mensen misbruiken het in huis. Dat mag. Maar zodra men een last of gevaar vormt voor zichzelf en anderen in het openbaar, moet worden opgetreden", stelt Prade. Districtssecretaris Eric Grauwde vult aan dat "als het enigszins kan, alcohol helemaal niet wordt toestaan. We willen niet horen dat er een aanrijding heeft plaatsgevonden door alcohol misbruik. Erger nog dat er een dode te betreuren valt."

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May