Silos: 'Memorie van grieven' bij parket blijven liggen
16 Nov 2013, 06:00
foto
Jennifer van Dijk-Silos


Advocaat Jennifer van Dijk-Silos heeft de 'memorie van grieven' niet ontvangen van het parket van de procureur-generaal. Zij is vertegenwoordiger van de Staat in de zaak van Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) die in hoger beroep dient bij het Hof van Justitie. Raadsman Edward Naarendorp heeft een maand geleden zijn grieven kenbaar gemaakt. Hij eiste op de zitting vrijdag dat het Hof een datum vaststelt voor het vonnis.

Silos zegt aan Starnieuws dat haar vertegenwoordiger op de zitting geconfronteerd werd met het feit dat er een 'memorie van grieven' is ingediend. Deze is betekend bij de procureur-generaal. Silos legt uit dat het doorgestuurd had moeten worden naar haar als gemachtigde van de Staat. Dit is niet gebeurd door het parket. Aangezien er geen reactie is gekomen van de Staat, betekent het in principe dat akkoord wordt gegaan met de grieven. "Hoewel wij kanttekeningen hebben, kunnen wij nu niets meer doen, want de rechter is bevoegd een datum te bepalen om vonnis te wijzen", stelt Silos gelaten. In zulke gevallen wordt het vonnis van de kantonrechter nietig verklaard.

Rechters verdienen beter
Over de kritieken van rechter Dinesh Sewrattan op de regering, die voorstellen van de rechterlijke macht zou torpederen, zegt Silos dat de openbare zitting niet de juiste plaats was om uit te barsten. Zij onderschrijft dat jarenlang de rechterlijke macht ondergewaardeerd en onderbezet is. Hierdoor moeten advocaten en cliënten te lang wachten voor zaken uitgeprocedeerd zijn en vonnissen op schrift staan.

Silos zei dat drie jaar geleden president Desi Bouterse haar had gevraagd om voorstellen te doen om de rechterlijke macht beter te faciliteren. "Er was toen kritiek vanuit het ministerie van Justitie en Politie. Ik was al begonnen met het voeren van gesprekken, maar de zaak is toen on hold gezet. De rechters zijn overwerkt en dan krijg je zo een emotionele uitbarsting op de zitting. De rechterlijke macht moet beter gefaciliteerd worden en ook goed worden betaald. Rechters moeten ten minste evenveel verdienen als een minister. Ik hoop dat de president deze zaak naar zich toetrekt en zo snel mogelijk de zaken oplost", stelt Silos.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May