Derde kinderurologische missie in AZP succesvol
15 Nov 2013, 20:00
foto


De Nederlandse kinderuroloog Joop van den Hoek, heeft van 10 tot en met 15 november in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) 16 patiëntjes, variërend in de leeftijd van 6 weken tot 13 jaar geopereerd aan aangeboren afwijkingen aan de urinewegen, en complicaties van eerdere operaties. Het gaat om ingrepen met een hoge complicatiegraad die een ruime ervaring vereisen, zegt het AZP.

Van den Hoek komt sinds oktober 2012 halfjaarlijks naar het AZP voor de kinderurologische consultaties en behandelingen. Dit is zijn derde missie in het AZP en het is de bedoeling dat deze halfjaarlijks worden voortgezet. De uroloog in werkzaam bij het Erasmus Medisch Centrum (EMC) Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

Apart onderdeel
Tijdens de twee voorgaande missies is veel ervaring opgedaan met betrekking tot de organisatie van de missie en de (na)zorg van de patiëntjes. Er was een uitstekende samenwerking tussen de afdelingen urologie, kindergeneeskunde, de Operatie kamer en de apotheek. Het AZP zegt dat er gesproken kan worden van een uitstekend verloop van de laatste missie.

Het ziekenhuis heeft onlangs een kindercystoscoop in ontvangst genomen ten behoeve van diagnostiek en therapie bij zuigelingen en peuters. De aanschaf werd mede mogelijk gemaakt door een schenking van Talitha Zuiverloon, uroloog in opleiding in het EMC. Zij haalde ter gelegenheid van haar promotie de helft van het aanschafbedrag van dit instrument op, de rest van het bedrag werd opgebracht door het AZP.

Kinderurologie is een apart onderdeel van de urologie welke als een superspecialisme beschouwd kan worden gezien de ziektebeelden, maar ook de complexiteit en nauwe relatie met andere specialismen zoals pediatrie/neonatologie, gynaecologie/obstetrie, kinderchirurgie, neurologie, klinische genetica en paramedische disciplines. Ook door de kleinschaligheid van de aandoeningen is dit specialisme voorbehouden aan geselecteerde medische centra.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May