Kanttekeningen rond herziening ziektekostenverzekering
12 Nov 2013, 18:00
foto


De zogenaamde renteloze voorschotten aan het SZF (Starnieuws 09.11.13) zijn feitelijk subsidies uit de Staatskas om de premies voor de ambtenaren c.s. laag te houden. Om dezelfde reden worden de tarieven voor dienstverlening niet jaarlijks aangepast aan de kostprijs.
Het SZF is geen autonoom fonds en wordt voor een substantieel deel uit de Staatskas gefinancierd. De 'eigen bijdrage' van de ambtenaren komt als deel van het loon eveneens uit de Staatskas. Tot voor kort werden alle ziektekosten voor de z.g. on- en minvermogenden door SoZaVo ook uit de Staatskas bekostigd. Die uitgaven betroffen meer dan de helft van alle ziektekosten waarvoor de Staat opdraaide.

De ziekenhuizen en andere dienstverleners werden via het SZF budgettair onder druk gezet en gedwongen om onder de gestegen kostprijs (Fiso e.a.) te werken en raakten in financiële nood. Het SZF ging zelfs over tot oneigenlijke (gesubsidieerde) concurrentie door het instellen van eigen dienstverlening via apotheek en tandartsen ook waar dat niet nodig was.
De huidige regering koerst in de richting van wettelijk gereguleerde publiek-private samenwerking ook op dit gebied in de gezondheidszorg. Het SZF staat nu voor een transitie in die richting. Een identiek te verstrekken standaard (betere benaming dan basis) zorgpakket dient te gelden voor zowel SZF als Self Reliance. Een deel van de lopende kosten, investeringen, opleidingen enz. kan al dan niet afzonderlijk uit de Staatskas worden gefinancierd.

Voor degenen die geen premie behoeven te betalen dient de Staat de premie te betalen aan de verzekeraar bij wie de cliënt is ingeschreven. Beperkte marktwerking (waaronder prestatie gerelateerde tarieven) dienen te worden gehanteerd als methode van kostenbeheersing.
Bestuursorganen, Zorgautoriteit Suriname (ZaS) en wetgeving zijn onmisbaar voor het waken over de samenstelling van het standaard zorgpakket, kwaliteit en kosten.

Aanvullende verzekering voor eigen rekening of via een bedrijf, blijft een vrije keuze van de cliënt. Niet in het pakket opgenomen dienstverlening c.q. medicamenten kunnen na specifieke beoordeling door een deskundige commissie geheel of gedeeltelijk door de Staat worden vergoed.

Theo Hiemcke
Ex-voorzitter Werkgroep AZV van de VMS.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May