Read kruist degens met Chin A Loi
11 Nov 2013, 00:00
foto
Lloyd Read


Bij de bondsverkiezingen van de Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie vrijdag zullen Lloyd Read en Romeo Chin A Loi het tegen elkaar opnemen. Freddy Brug, de huidige bondsvoorzitter van de mijnwerkersorganisatie, stelt zich niet herkiesbaar.

De laatste cao-onderhandelingen bij het bedrijf waren zeer moeizaam. De bemiddelingsraad moest eraan te pas komen, en kregen de werknemers van het goudbedrijf een salarisverhoging van 5% en een lumpsum van SRD 2.500 in juli. Brug heeft al een tijd geleden laten doorschemeren dat hij het rustig aan wil doen.
Read is voorzitter van de Staatsolie Werknemersorganisatie in Suriname en Chin A Loi is voorzitter van de Douanebond. Read die eerder persoonlijk was gevraagd door Brug om zich verkiesbaar te stellen bij de Rosebelbond, was in eerste instantie niet geïnteresseerd. Een initiatiefgroep van de Rosebel-werkers heeft hem echter van gedachten doen veranderen.

Tijdens een kennismakingsvergadering vrijdag heeft Read uit de doeken gedaan wat er zoal moet worden gedaan aan de bond en zijn doelen. Het kandidaatsbestuur van Read bestaat uit 13 personen waaronder ook Imro Pinas van de voormalige Billiton Mijnwerkersbond.

“Organisatorisch moet er veel worden gedaan,” zegt Read aan Starnieuws. “Herstructurering van de organisatie, opkrikken van de communicatie, het opzetten van een shopstewardskorps, inhuren van deskundigen met het oog op de uitdagingen van de lage goudprijs,” somt hij in één adem op. De vakbondsman wil een goed pensioenfonds opzetten voor de Rosebel mijnwerkers en de scheefgroei tussen basisloon en toelagen opheffen.

Tijdens de kennismakingsvergadering vrijdag heeft hij duidelijk gemaakt wat hij verwacht van de bondsleden. Daar vallen ook solidariteit met andere organisaties bij, respect voor het bestuur, het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken. “Wij hebben met zijn allen een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat houdt dus ook in dat welke regering er ook aan de macht is wij onze stem altijd zullen laten horen.”

Het nieuwe bondsbestuur van de Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie wordt voor drie jaar gekozen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May