Plantage Nieuw-Amsterdam wil oplossing rond ontruiming
11 Nov 2013, 10:00
foto


Bewoners van plantage Nieuw-Amsterdam in Commewijne vragen aan de autoriteiten op te treden in een conflict met de nieuwe eigenaar. De mensen die al tientallen jaren wonen op de plantage en wachten op bereidverklaringen van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer zijn plotseling geconfronteerd met de verkoop van de plantage. Zij kregen vorig jaar te horen dat ze de percelen waarop ze wonen moeten kopen of ontruimen. Tot nu toe is er geen verandering gekomen in hun situatie. De mensen leven in grote onzekerheid.

De bewoners hebben hulp gevraagd aan Martin Atencio van de Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO) die eerder ook is opgekomen voor burgers met soortgelijke problemen. ''Wij geloven dat Atencio ons kan helpen. Niemand wil naar ons luisteren'', klaagt een bewoner. De man heeft een gezin van zeven personen te verzorgen en heeft geen geld om het perceel te kopen waarop hij tientallen jaren een aanvraag heeft lopen. ''Ons is gezegd dat we onze bereidverklaringen zouden krijgen. Daarom is er een dependance in Commewijne geopend. Hoe kan iemand van de ene dag op de andere dag een plantage opkopen en die verkopen voor ons'', vraagt een bewoonster zich af.

De bewoners zijn van plan om een petitie in te dienen bij De Nationale Assemblee om aandacht te vragen voor hun probleem. Atencio zegt dat hij de zaak niet zo zal laten. ''Dit kan niet. Dit is onrecht naar de burgers toe. Deze mensen hebben al lang een aanvraag gedaan en steeds is hen gezegd dat ze moeten wachten en dat alles terecht zou komen, maar kijk wat er nu gebeurt. De plantage is al verkocht en de mensen zijn overgeleverd aan de haaien'', stelt hij verontwaardigd. (ASP)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May