Simons: Nu werken aan goede standaarden opvanginstellingen
10 Nov 2013, 14:00
foto


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vindt dat de 'wet Opvanginstellingen' die vrijdag aangenomen is, een belangrijk instrument is om eindelijk te werken aan het bereiken van goede standaarden voor de zorg in de instellingen. "Er is lang gewerkt om een wet te krijgen waar iedereen zich achter kon stellen en waar het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting een goed hulpmiddel aan heeft om dit werk voort te zetten", zegt Simons aan Starnieuws.


Commissievoorzitter Marinus Bee (A Combinatie/ABOP) schetst een triest beeld van de situatie in de opvanginstellingen. Dit blijkt uit het resultaat van een onderzoek gedaan door Sociale Zaken en Volkshuisvesting. In de nieuwe wet zijn volgens minister Alice Amafo strengere voorwaarden opgenomen waaraan een opvanginstelling moet voldoen. Bij wet worden nu strenge eisen gesteld aan personen die zo een instelling willen opzetten. Naast het ministerie heeft ook het parlement onderzoek gedaan naar de situatie in opvanginstellingen. Het rapport hierover is de vorige week aangeboden aan de assembleevoorzitter. In de nieuwe wet zijn vier groepen personen geïdentificeerd die terecht komen in een opvanginstelling. Het gaat om seniorenburgers, mensen met een beperking, kinderen en jeugdigen.

Veel te lang geduurd
"Ik vind het een heel belangrijke wet voor de samenleving, want we moeten met z'n allen de kwaliteit en ordening van de sector bereiken. Het heeft jaren geduurd om deze wet rond te krijgen, die bij het vorige parlement al was ingediend", zegt Bee. De ontwerpwet is met 26 stemmen aangenomen. De BEP-fractie wilde meer tijd hebben om de vele wijzigingen te kunnen bestuderen en verliet vlak vóór de stemming de vergaderzaal. De coalitie was met 24 leden vertegenwoordigd, maar de oppositieleden Patrick Kensenhuis (Nieuw Front/NPS) en Carl Breeveld (DOE) zijn in de zaal gebleven en hebben vóór het ontwerpwet gestemd.

Assembleevoorzitter Simons zegt dat de oppositie mee gediscussieerd heeft en diverse voorstellen van het parlement zijn door de minister in de wet verwerkt. Simons merkt op dat het niet gebruikelijk is om vlak vóór de stemming te vragen om de gehele gewijzigde ontwerpwet eerst te bestuderen. "Dit zou betekenen dat de wet weer enkele weken later zou kunnen worden aangenomen. Deze wet is hard nodig, maar het heeft jaren gekost om zover te komen", stelt Simons.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May