Lackin: Suriname heeft niks te doen met terrorisme
09 Nov 2013, 18:32
foto
Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken


Minister Winston Lackin stelt heel duidelijk dat Suriname niks te doen heeft met terrorisme. Hij wijst er op dat Suriname in de wereld geroemd wordt om zijn vredelievendheid en natievorming. Hij wijst ook op de goede banden die er zijn met de Verenigde Staten, waarbij nauw wordt gewerkt in diverse programma's om de veiligheid op te voeren.

De bewindsman reageert op de hernieuwde aanklacht van de Amerikaanse justitie over Dino Bouterse, de zoon van het staatshoofd. Dino wordt in de schoenen geschoven dat hij de Libanese terreurorganisatie Hezbollah zou faciliteren in Suriname. Lackin benadrukt dat dit ondenkbaar is in Suriname. Hij wijst op de historie van het land. Er is geen enkele grond om terrorisme te ondersteunen. Lackin stelt dat Suriname juist een vreedzame samenleving is met verschillende culturen en religieuze groepen, met een hoog tolerantievermogen.

Niks te verbergen
De minister benadrukt dat wereldwijd steeds meer vertrouwen is in Suriname om samen te werken en de banden aan te knopen. "Terrorisme heeft niets te maken met de realiteit van de dag, het heeft niets te maken met onze historie en ook niet met onze dag van morgen", betoogt Lackin. Hij beschrijft de positieve perspectieven die het land heeft op het gebied van mijnbouw, agro-industrie, milieu, regionale integratie, toerisme en ict-gebeuren.

Lackin haalt aan dat Suriname open grenzen heeft en er alles aan doet om de veiligheid op te voeren. Daarom is ook het border management systeem geïntroduceerd. Aan de Amerikaanse ambassade is juist gevraagd om te helpen om de veiligheid op te voeren. Ook over aanpassen van de wetgeving is assistentie gevraagd. Er wordt actief deelgenomen in het bestrijden van grensoverschrijdende criminaliteit. Ook de politie werkt nauw samen met de ambassade. Hetzelfde geldt voor defensie. Met de buurlanden is er een goede samenwerking. "Alle deuren van Suriname zijn open, want we hebben niets te verbergen. Waar we zwak zijn, hebben we juist hulp gevraagd", deelt de bewindsman mee.
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May