Aanklacht tegen Dino Bouterse verzwaard
08 Nov 2013, 21:50
foto
Dino Bouterse


De aanklacht tegen Dino Bouterse is verzwaard. Hij zou volgens de Amerikaanse justitie hebben geprobeerd de Libanese terreurorganisatie Hezbollah te steunen. Dino is vrijdag weer voor de rechter in New York verschenen, waar hij terecht staat voor drugssmokkel en verboden wapenbezit.

Volgens de federale rechtbank in New York zou Dino in ruil voor miljoenen dollars ‘grote aantallen vermeende Hezbollah-leden’ toegang willen geven tot Suriname. Hezbollah zou Suriname kunnen gebruiken als een 'permanente basis om onder meer Amerikaanse doelen aan te vallen'.

Ook was hij bezig na te gaan welke zware wapens hij aan de Hezbollah zou kunnen leveren en hoe hij Hezbollah-agenten zou kunnen faciliteren om aanvallen tegen de Verenigde Staten (VS) uit te voeren. Dino heeft aangegeven dat hij zich ervan bewust was dat de Hezbollah-agenten Amerikaanse doelen zouden kunnen aanvallen en dat hij was overeengekomen om hen Surinaamse paspoorten te verstrekken zodat ze naar de VS konden reizen.

Extra aanklacht
Hezbollah wilde grond-luchtrakketten en raket aangedreven granaten. Dino zei dat hij twee maanden nodig zou hebben en dat hij een lijst zou geven van wat hij zou kunnen leveren. Dino is in augustus door Panama uitgeleverd aan de VS op aanklacht van drugssmokkel en wapenhandel. Bij zijn aanhouding zwaaide hij met een lichte anti-tank wapen.

“Vandaag voegen we een extra aanklacht van poging om Hezbollah te steunen bij aan Dino Bouterse zijn vermeende misdaden gerelateerd aan een samenzwering tot cocaïnesmokkel,” zei de Amerikaanse aanklager Preet Bharara.

Dino werd gearresteerd na een ontmoeting met undercover Amerikaanse agenten die zich voordeden als Hezbollah-medewerkers. Ze bespraken om 30 tot 60 Hezbollah -leden in Suriname te brengen voor training en operaties. Volgens de aanklacht kreeg Dino miljoenen dollars om tientallen vermeende Hezbollah-agenten naar Suriname te brengen en het land te gebruiken als uitvalsbasis.

Levenslang
Als Dino wordt veroordeeld kan hij een maximumstraf van 15 jaar krijgen voor zijn ondersteuning aan de Hezbollah. Voor drugs- en wapenhandel kan hij levenslang krijgen.

“Drugshandelorganisaties en terreurnetwerken zijn verbonden met vele delen van de wereld",zei DEA-functionaris Michelle Leonhart. "Vermeende criminelen zoals Bouterse en zijn begeleiders vormen een directe bedreiging voor de veiligheid en beveiliging van de Verenigde Staten."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May