Pertjajah Luhur steunt personeelsbeleid Adhin niet
07 Nov 2013, 20:19
foto
Paul Somohardjo


De fractie van Pertjajah Luhur (PL) zal het personeelsbeleid van minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling niet ondersteunen. Dat heeft PL-voorzitter Paul Somohardjo zojuist in het parlement bekendgemaakt.

“Wij zitten in de Megacombinatie, maar zijn geen verlengstuk van de combinatie,” zegt Somohardjo aan Starnieuws. “We hebben een eigen identiteit en een eigen mening.” De aankondiging van de PL-voorman heeft duidelijk voor consternatie gezorgd in de coalitie. Fractievoorzitter Ricardo Panka van de Mega Combinatie vroeg na de bekendmaking van Somohardjo meteen een schorsing aan.

Somohardjo heeft nadat president Desi Bouterse kracht had bijgezet aan de woorden van Adhin dat het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling wordt gedepolitiseerd, zijn besluit kenbaar gemaakt. Hij complimenteerde de president met zijn uitleg over depolitiseren, maar interpreteert het anders dan Bouterse dat heeft gezegd. Het staatshoofd heeft net als Adhin gezegd dat het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) en dat van Volksgezondheid worden gedepolitiseerd. Somohardjo zegt dat depolitiseren voor hem betekent dat niet het ministerie, maar de minister van deze twee departementen worden gedepolitiseerd.

President depolitiseren
Het ligt Somohardjo nog altijd zwaar op de maag dat Adhin toppers van zijn partij uit hun functies heeft ontheven op Minov. Door deze actie vindt Somohardjo dat de minister het politiek gezag van de coalitiepartijen ondermijnt. Op de reactie van Adhin dat de ontheven toppers van Pertjajah Luhur partijbelangen dienden, zegt Somohardjo, “Ik daag de minister uit dat te bewijzen”.

Adhin zei eerder aan Starnieuws dat er een onderzoek gaande is naar hoe deze toppers met financiën zijn omgegaan op het ministerie. “Ik daag de minister uit met bewijzen te komen en de zaak bij het Openbaar Ministerie te brengen.”

De PL-voorzitter stelt voor dat het parlement een wet aanneemt waar niet alleen de ministers van Minov en Volksgezondheid, maar ook de president wordt gedepolitiseerd. Hij haastte zich wel aan te geven dat hij hiermee niet bedoelt dat dit geldt voor de huidige president maar voor de toekomstige. “Mijn fractie zal het beleid van deze regering blijven ondersteunen, maar het personeelsbeleid van de minister van Onderwijs zal niet worden ondersteund”, zei hij. De vergadering is om 20.13 uur weer hervat.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May