Alle twaalf ministers eervol ontslagen
08 Nov 2013, 09:00
foto


Ministers die door president Desi Bouterse de afgelopen drie jaar zijn ontslagen voldeden niet aan het politiek bestuurlijk profiel dat het staatshoofd het parlement donderdag voorhield. Bouterse zegt vaker van oppositieleider Radjkoemar Randjietsingh de vraag gehoord te hebben waarom er geen justitieel onderzoek tegen gewezen ministers wordt ingesteld. Op diverse opmerkingen over eervol of oneervol ontslag, deelde Bouterse mee dat geen enkele minister oneervol is ontslagen.

“Die vraagstelling indiceert dat de ontslagen in het kabinet het gevolg zijn van zaken die justitieel onder het vergroot glas geplaatst moeten worden. Een directe vraag beantwoordend zei het staatshoofd dat ex-minister Adelien Wijnerman van Financiën eervol ontslag heeft gekregen. Hij vergeleek de situatie met een zeer goede lasser, die geen goede directeur hoeft te zijn. Wijnerman heeft jarenlang in diverse functies gediend op het ministerie. Ze bleek achteraf niet de juiste persoon te zijn aan het roer. Alle twaalf ministers die naar huis zijn gegaan, zijn eervol ontslagen, zei de president.

Voldeden niet aan basisrol
Bouterse merkte vooraf op dat het ontslaan van ministers een aangelegenheid is die slechts de verantwoordelijkheid is van de president van het land. Het politiek bestuurlijke profiel van Bouterse bevat de elementen, invulling geven aan het beleid, politieke balans over de belangen van het kabinet en die van het parlement, de managersrol als minister en als laatste de relatie van de minister met het publiek. De ontslagen ministers voldeden niet aan dit profiel. Weer anderen voldeden wel maar konden liever op een ander ministerie geplaatst worden.

Bouterse zegt dat wanneer blijkt dat ministers ophouden te voldoen aan deze basisrollen, er reden voor de president is hen te vervangen. Ontslag vindt plaats wanneer het aangezegd is door het staatshoofd of dat de betrokken minister zelf de portefeuille ter beschikking stelt. Oneervol ontslag is volgens Bouterse wanneer blijkt dat er sprake is geweest van frauduleuze handelingen. Volgens hem is daar geen sprake van.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May