VHP Waarheen!
04 Nov 2013, 15:30
foto


Alvorens ik enkele opmerkelijke uitspraken van het hoofdbestuur en/of toppers van de VHP aan een nadere beschouwing onderwerp, eerst iets over politieke organisaties. Deze zijn rechtspersoonlijkheid bezittende organisaties of verenigingen van personen, die een staatkundig doel nastreven om de doeleinden die in de Grondwet zijn verankerd, te realiseren.

Wat betreft het wettelijk kader is zij een gewone vereniging in de zin van het Burgerlijk Wetboek (artikelen 1665 e.v) en zijn de bepalingen dus ook op politieke organisaties van toepassing.

Voor de democratische ordening zijn het onmisbare instituten; functioneren binnen het politiek systeem, waarin de burgers met de overheid communiceren over het te voeren beleid. Deze communicatie houdt in een voortdurende wisselwerking tussen de maatschappelijke verlangens, de geformuleerde beleidsdoelen, de genomen maatregelen en tenslotte de effecten daarvan. Zij hebben de plicht om het beleid naar de burgers te vertalen en voor hen te beoordelen, alsmede de reacties op het beleid terug te geleiden naar de regering. Zij mogen niet discriminatoir handelen. Dienen bij het zich presenteren of aanprijzen aan de bevolking uitingen van raciale, etnische of religieuze aard te vermijden.

Bestuur politieke organisaties
Het bestuur (collectief) is belast met de leiding en ziet toe (collectieve verantwoordelijkheid), dat de politieke organisatie overeenkomstig haar doelstellingen deelneemt aan de politiek – bestuurlijke orde van Suriname met het doel de staatkundige ordening, de welvaart en het welzijn van Suriname en zijn bevolking te realiseren.

Gelet op de interne organisatie en het functioneren van de VHP en – organen zijn de uitspraken aan te merken als politiek gekissebis! Stellen dat het VHP-verkiezingsprogramma al klaar ligt, lijkt meer op een verdichtsel. Nog immer is zo'n document als zodanig door de daartoe bevoegde – hogere – partijorganen (Partijcongres/Partijraad) niet vastgesteld/goedgekeurd. Overigens is het een verplichting van bestuursorganen om het beginselprogramma en – bij elke verkiezing – het verkiezingsprogramma aan de bevolking bekend te maken.

Gesproken over waarden en normen is nog de vraag hoeveel ethische, morele waarden te hechten aan uitspraken als:
• vast te houden aan principes van behoorlijk bestuur;
• staan voor natievorming, eerlijkheid, goed bestuur, transparantie en verantwoordelijkheid afleggen etc.;
terwijl duidelijk het eigen danwel select gezelschap functioneren, geenszins beantwoord aan de beginselen van behoorlijk bestuur, alsmede aan de gestelde wettelijke regels voor de waarborging van de openbaarheid en inzichtelijkheid (art. 53 GW). Ondanks herhaaldelijke oproepen en terechtwijzingen blijkt in geen tijden te zijn voldaan aan de grondwettelijke bepaling (art. 53, lid 3 sub e) en partijrecht (art. 8 lid 2, sub d en art. 4 lid 3 v/d Statuten). Met name de jaarlijkse publicaties van inkomstenbronnen en rekeningen in het advertentie- blad van de Republiek Suriname en tenminste een dagblad. Nog immer is er enig inzicht op de geldmiddelen van de partij (contributies, donaties, schenkingen e.d.), de relatie en constructie tussen de VHP en stichting ‘de Olifant’. De geldmiddelen, die naar het oordeel van het Hoofdbestuur(!) niet voor gebruik voor de gewone activiteiten van de partij nodig zijn (geweest) gestort in een fonds(!), waaruit bijzondere activiteiten van de partij worden (werden) gefinancierd. Hoe democratisch is de interne organisatie te kwalificeren als er nog steeds sprake is van een grote mate van onevenwichtige machtsconcentratie (dictatuur!). Onvoorstelbaar – anno 2013 – dat één en zelfde partijfunctionarissen (voorzitter en secretaris) -qualitate qua - in verschillende partijorganen functioneren. Als voorzitter/secretaris van het hoofdbestuur (uitvoerende macht), van de Partijraad e/o het Partijcongres (wetgevende en controlerende macht)! Over gescheiden machten gesproken; die voor de nodige ‘check en balance’ moeten zorgen.

Hoe democratisch en legitiem zijn de zogenoemde verkiezingen van kernbesturen? Op basis van zogenaamde vigerende regels welke duidelijk te kwalificeren zijn als een statutair strijdig handelen en besluit van het hoofdbestuur! Je reinste “democratische vernuftigheid” om het hoofdbestuur als beroepsinstantie aan te wijzen. Evenzo het aanwijzen/benoemen van leden van de verkiezings-commissie. Duidelijk strijdig met het verenigingsrecht en grote mate van conflict of interest alsmede strijdig met de Grondwet en de wetten (o.a. Wet Politieke Organisaties, Wet Terugroeping Volksvertegenwoordigers). En waarbij nog immer dubieus is of het Huishoudelijk Reglement enige rechtskracht bezit!

Ideologie
Politieke organisaties moeten de nationale soevereiniteit en de democratie respecteren. De doelstellingen mogen niet strijdig en onverenigbaar zijn met de Grondwet en met de wetten.
De VHP staat o.a. voor:
- Een soevereine parlementair – democratische rechtsstaat!
- Een nationale eenheid en solidariteit van het Surinaamse volk.
- Een evenwichtige ontwikkeling naar een sociaal-rechtvaardige maatschappij als een meervoudige eenheid van politieke, economische, sociale en culturele zelfstandigheid.
- Een daadwerkelijke beleving van de internationaal erkende individuele en sociale grondrechten.
- Een gezond nationaal bewustzijn en een eigen Surinaamse identiteit, onder eerbiediging van de verscheidenheid van culturele uitingen van het Surinaamse volk.
- Een gemengde economie, met gelijke kansen voor ieder op educatief, medisch, sociaal en cultureel gebied, ter verhoging van welvaart en welzijn van het Surinaamse volk.
- Een gezonde en evenwichtige verhouding van de natuur ter verwezenlijking van een duurzame ontwikkeling
- Bevordering van een gezonde en efficiënte bestuurlijke organisatie als onmisbaar instrument voor de verhoging van welvaart en welzijn van het Surinaamse volk.

Hoofdbestuur hoelang nog de achterban te bedonderen dat er te grote ideologische verschillen tussen partijen zijn, terwijl aan de andere kant gesteld wordt gezamenlijk aan de ontwikkeling van het land te moeten werken. En dat er een graagte bij de partij is om weer te regeren.

Struisvogelpolitiek
Zwijgende meerderheid der leden laat metafysische schuld (medeverantwoordelijk voor het resultaat) straks geen parten spelen. Laat indachtig partij doelstellingen/ideologie de VHP daadwerkelijk een alternatief doen zijn voor het kiezersvolk! Hoofdbestuur, politieke volwassenheid, realiteitszin bepalen de politieke verhoudingen en de in te nemen posities en geenszins een politiek van destructie en van struisvogel. Mind Y: you can fool some people sometime, but you can`t fool all the people all the time!

A.R. Ramdjielal
VHP Lid adviesraad, lid Kern Livorno
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May