Simons: Lange termijn onderwijsplan noodzakelijk
02 Nov 2013, 02:00
foto
Ruim zeshonderd schoolleiders doen mee aan het tweedaagse internationale onderwijscongres in de beurshal van de KKF.


Suriname zal zich moeten committeren aan een lange termijn onderwijsplan. Die commitment zal gemaakt moeten worden door alle sectoren in de samenleving, ongeacht de politieke constellatie van het moment. Dit stelde assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vrijdag bij de opening van het internationale onderwijscongres die gehouden wordt in de beurshal van de Kamer van Koophandel en Fabrieken.

Simons die de hoofdspreker was op het congres, heeft in haar presentatie een complete lange termijn onderwijsplan uiteengezet, met doelen, hoe deze te bereiken, de randvoorwaarden om het plan te laten slagen en heeft ook veel aandacht besteed aan de positie van leerkrachten. Het congres is een initiatief van het Bijzonder Onderwijs, ondersteund door het Ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling, het bedrijfsleven en de vakbeweging. Roy Adama van de organisatiecommissie wees er op dat dit niet zomaar weer een onderwijscongres is. “Het is om de capaciteit van de schoolleiders te verbeteren, om ze te stimuleren betere leiders te zijn en hun scope te verbreden”, merkte Adama op. Aan het congres dat zaterdag voortgezet wordt, nemen ruim zeshonderd schoolleiders deel. Minister Ashwin Adhin die de opening verrichtte, zei dat "vorming en scholing nodig zijn om elke burger in de gelegenheid te stellen een bijdrage te leveren aan het maatschappelijk gebeuren”.

Randvoorwaarden belangrijk
In het onderwijsplan van Simons stelt zij dat in het vastleggen van de doelen het belangrijk is te weten wie Surinamers zijn, vanwaar ze komen, elkaar leren kennen en begrijpen, weten en begrijpen wat het milieu is van elke etnische groep. Simons zegt bewust niet te praten over leervakken en hoe die op een juiste manier onderwezen moeten worden aan de leerlingen. Voor haar is belangrijker dat de randvoorwaarden voor het onderwijs en de didactische vorm waarin het wordt gegoten gezond en juist zijn, maar ook een omgeving waar leerkrachten en leerlingen zich veilig voelen.

Tot genoegen van de schoolleiders heeft Simons een bijzondere positie toebedeeld aan onderwijsgevenden. In haar plan vindt zij het ondoenlijk dat leerkrachten, om meer te verdienen een hogere studie moeten doen. “Minister als het personen zijn die juist geschikt zijn voor het basisonderwijs bent u die goede mensen kwijt”, zei Simons aan Adhin. De assembleevoorzitter zegt voor haar plan het onderwijssysteem van Finland te hebben bestudeerd. Daar wordt het model gehanteerd waar leerkrachten op hun schoolniveau naar keuze een academische graad behalen. In dat systeem is er ook geen sprake van een inspectie, omdat elke leerkracht voor dat specifieke niveau een deskundige is.

Bijzondere beroepsgroep
Simons vindt dat op basis daarvan en het feit dat leerkrachten voor het grootste deel van de dag toevertrouwd worden aan het dierbaarste bezit van de samenleving, zij een bijzondere beroepsgroep zijn die recht heeft op een academisch inkomen. Dit en nog vele aspecten uit de presentatie van Simons werden door de honderden schoolleiders steeds met een instemmend applaus beloond.

Adama benadrukte hoe tevreden en blij hij is met de manier en de inhoud van de presentatie van Simons. “Volgens mij is zij een betere vakbondsleider dan wij zijn”, stelde hij. Adama houdt zaterdag een presentatie over de aanpak van het moderne beroepsonderwijs, de rol van het bedrijfsleven, de vakbeweging en de overheid daarin. Op het congres worden door nationale én internationale deskundigen presentaties verzorgd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May