China wacht op concrete afspraken bouw Wanica ziekenhuis
31 Oct 2013, 00:00
foto
De Chinese ambassadeur Yang Zigang.


Ambassadeur Yang Zigang van de Volksrepubliek China hoopt dat volgende maand concrete afspraken worden gemaakt over de bouw van het Wanica ziekenhuis. “Het ontwerp, het aantal bedden, de medische apparatuur en de aannemer”, zijn enkele van de aandachtspunten", zegt Zigang tegen Starnieuws.

De ambassadeur onderstreept dat Chinese deskundigen het ziekenhuis zullen ontwerpen in goed overleg met en volgens het eisenpakket van de Surinaamse regering. Deskundigen uit China hebben zich de afgelopen maanden plaatselijk georiënteerd over dit project en gesprekken gevoerd met verschillende overheidsinstanties. De ambassadeur geeft aan dat het voorbereidingswerk van de eerst fase bijna rond is.

Wachten op formalisering
“Het ziekenhuis-project is vaker besproken door regeringsfunctionarissen van Suriname en China en moet het symbool worden van de goede relatie tussen beide landen. Wij hopen dat dit project zo snel mogelijk kan worden opgestart.” De diplomaat legt uit dat de locatie van het ziekenhuis nog niet definitief bepaald is, “wij praten al twee jaar over de bouw hiervan, de locatie is al twee keer gewijzigd en we wachten op een formeel antwoord”.

Ambassadeur Zigang zegt dat zijn regering verheugd is om Suriname te helpen met de financiering van de aangevraagde ontwikkelingsprojecten. Om de hulp effectief te laten zijn, zal volgens de diplomaat, Suriname uit de vele aanvragen een prioriteitenlijst moeten samenstellen. “Een ziekenhuis met teveel bedden kost handenvol geld. Dan hebben wij geen fondsen meer om andere werken te financieren. Het is dus beter dat het belang van alle projecten goed wordt overgewogen.”

Meer projecten
Naast de constructie van het Wanica ziekenhuis door China, liggen op tafel de bouw van de tweede fase van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de aanschaf van zwaar materieel waaronder pick-ups en tractoren. Recentelijk heeft de Volksrepubliek tien bussen overgedragen aan het ministerie van Defensie. Zigang geeft aan dat in de eerste helft van volgend jaar, nog meer militair materieel wordt geschonken aan Suriname.

“Naast al de hulp van de Chinese regering, worden steeds meer ondernemers aangemoedigd om in Suriname te investeren. Niet alleen in het aanleggen van infrastructuur, maar ook in andere sectoren waaronder landbouw, zodat de praktische samenwerking tussen China en Suriname naar een hoger niveau geduwd kan worden”, besluit de ambassadeur.

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May