Miranda: Weg zal voor ontwikkeling Wit Santie zorgen
29 Oct 2013, 06:00
foto
De aanleg van de weg vanuit Powakka. (Foto: BIC Para)


Bij de dorpsgemeenschap van Wit Santie is er bezorgdheid over de aanleg van de 11 kilometer snelweg. Deze weg zal de Afobakkaweg en de Kennedyweg verbinden. Districtscommissaris Jerry Miranda heeft een informatiebijeenkomst gehouden op Wit Santie. Hij merkte op dat de weg zal zorgen voor ontwikkeling van het dorp. ACE Consultancy presenteerde het ontwerp en ging in op vragen vanuit de gemeenschap. De werkzaamheden zijn reeds in uitvoering door Dalian.

“De aanleg van de snelweg is de eerste fase van het wegenbouwkundig project om de luchthaven vanuit Paramaribo makkelijk, veiliger en comfortabel te bereiken”, zegt Manager Stanley Koole van ACE Consultancy. De nieuwe snelweg bestaat uit twee eenrichtingsbanen met vluchtstroken aan beide zijden. Er worden twee bruggen gebouwd over Parakreek, meldt het Burger Informatie Centrum Para. Koole deelt mee dat twee houten woningen staan op de plaats waar de weg moet komen. De eigenaren worden gecompenseerd met een nieuwe woning op een andere plek. “Over het algemeen wordt elke schade gecompenseerd. Er is geen sprake van deling van het dorp. De gemeenschap moet economisch voordeel halen, daar de weg langs recreatieoord Bigi Pan loopt”, zegt Koole. De weg is bestemd voor voertuigen met een wettelijke snelheid van 100 km per uur.

Milieustudie
Patrick Mande, kapitein van Wit Santie sprak zijn bezorgdheid uit over de nadelen op lange termijn die kunnen ontstaan door de komst van de snelweg. Mande eist een studie waarin duidelijkheid wordt gegeven over het leefmilieu van de dorpsgemeenschap na de aanleg van de snelweg. Het accent moet volgens de kapitein ook gelegd worden op nadelige milieuaspecten voor de bewoners langs de snelweg. De kapitein vroeg ook naar een betere uitzetting van veiligheidsaspecten zoals het aanbrengen van hekwerken en ander verkeersmeubilair.

Miranda wees het dorpsbestuur op zijn taak om de gemeenschap te begeleiden naar de positieve ontwikkeling bij de aanleg van de snelweg. Miranda benadrukte dat de regering ontwikkeling wil brengen in de dorpen. Met de aanleg van de snelweg is de aanzet gegeven voor de ontwikkeling van Wit Santie. Andere ontwikkelingsperspectieven voor dit dorp zijn de bouw van een stenen fabriek, waar dorpsbewoners aan zullen verdienen en de bouw van een technische school.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May