Zondag Internationale Dag van het Audiovisueel Erfgoed
26 Oct 2013, 12:00
foto
Filmband (Foto: NAS)


(Aangeboden)
Het Nationaal Archief Suriname (NAS) gedenkt op zondag 27 oktober 2013 voor de derde keer de Internationale Dag van het Audiovisueel Erfgoed. UNESCO, initiatiefnemer van deze dag, vindt dat de belangrijkste bron van erfgoed in de 20ste eeuw bestaat uit audiovisueel materiaal. Dit jaar is het thema: ‘Saving Our Heritage for the Next Generation’!

Met het steeds digitaler worden van deze collecties groeit ook het gevaar van verlies door slecht beheer, verwaarlozing of simpelweg het gebrek aan middelen en mankracht. “Ook de beperkte levensduur van digitale dragers (hooguit 10 tot 15 jaar) noopt ons tot het werken aan structurele oplossingen voor het behoud van ons cultureee audiovisueel erfgoed”, aldus de technologische tak van de Verenigde Naties (VN). De Internationale Dag van het Audiovisueel Erfgoed is in 2005 door de VN ingesteld om het bewustzijn van het belang van dit behoud te vergroten. Op deze dag vinden wereldwijd congressen en fora plaats waar er over dit onderwerp wordt gesproken.

Uitbreiding archiefgebouw
In Suriname wordt dit vooralsnog bescheidener herdacht, maar daar zal het NAS in de toekomst verandering in brengen met de plannen die het op stapel heeft. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de uitbreiding van het huidige archiefgebouw aan de Jagernath Lachmonstraat, waarin ruimte is ingebouwd voor de audiovisuele afdeling van het NAS. De financiën voor de bouwwerkzaamheden komen ten laste van de Surinaamse overheid, terwijl de inrichting en institutionele versterking betaald wordt uit een restantmiddelen van het project ‘Nieuwbouw Nationaal Archief Suriname’.

Het hebben van een eigen onderkomen zal het archief in staat stellen beter in te spelen op de behoefte naar bescherming van de duizenden uren audiovisuele archieven op analoge dragers, zoals film, audio- en videocassettes. Als er niet snel wordt ingegrepen, gaat ons audiovisuele erfgoed verloren. Digitale technologie en glasvezel zullen het medium film de komende jaren ingrijpend veranderen. Simultaan met de bouw van het nieuwe onderkomen voor de audiovisuele unit wordt met het Nederlands Instituut Beeld en Geluid gewerkt aan een trainingstraject dat niet alleen het NAS, maar oor leveranciers van overheidsaudio- en videoarchieven zoals de STVS, NVD en ATV ten goede zal komen.

Hoger niveau
In dit kader ondersteunt Beeld en Geluid het NAS ook bij de inrichting van de infrastructuur zoals de aanschaf van servers en het ontwikkelen van een netwerksysteem. Na maanden van voorbereidingen, inclusief de aanschaf van apparatuur voor digitalisering van de analoge archieven, is het project dit jaar naar een hoger niveau getild. Een belangrijke oriëntatiemissie van Beeld en Geluid kwam in april 2013 naar Suriname en de eerste stage van twee NAS-medewerkers in Hilversum vond in september 2013 plaats.

Het NAS kan ook dit jaar niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om het audiovisueel erfgoed van Suriname te beschermen, vooral waar er veel materiaal door klimatologische omstandigheden in de afgelopen jaren als verloren moet worden beschouwd. Zelfs in de landen waar fondsen makkelijker beschikbaar zijn kan niet worden aangenomen dat dit erfgoed voldoende wordt beschermd. Echter is elke actie om deze archieven in welke vorm dan ook te redden, een stap in de juiste richting en helpt een ieder mee aan invulling van de slogan: ‘Saving Our Heritage for the Next Generation’!!

Het Nationaal Archief Suriname
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May