NF-oppositie eist verklaring over minister Financiën
22 Oct 2013, 13:27
foto
Vicepresident Robert Ameerali


De Nieuw Front (NF)-oppositie heeft vandaag aan het begin van de openbare vergadering er op gestaan dat de regering en met name president Desi Bouterse tekst en uitleg komt geven over de vacante positie van minister van Financiën.

Ook binnen de coalitie zijn er vragen over onder andere financiële afhandelingen die de regering moet plegen, waaronder betalingen die moeten plaatsvinden voor het decentralisatieprogramma. Parlementariër Guno Castelen (NF/SPA) vroeg namens de oppositie een schorsing aan. Voorzitter Jennifer Geerlings Simons stemde er mee in dat dit een belangrijk vraagstuk is en dat er antwoord op deze vragen moet worden gegeven.

Na de schorsing verduidelijkte Castelen dat ruim twee weken terug minister Adelien Wijnerman uit haar functie is ontheven. Het parlement heeft officieel geen bericht of een ontslagresolutie van de regering gekregen. “We weten niet als dat eervol of oneervol is gebeurd, maar ook wat de reden daarvoor is”, zei Castelen.

'Wat verder moet gebeuren'
De NF-oppositie wil weten wat er nu verder moet gebeuren op financieel-monetair vlak en hoe dat verder moet worden ingevuld. “Het enige dat wij vernomen hebben is uit de verklaring van de perschef van de president die aangaf dat betalingen te traag verliepen, er onvoldoende overzichtelijkheid is bij financiële afwikkelingen en dat er geen effectieve communicatie is bij de monetaire autoriteiten.”

Castelen merkte verder op dat door het ontheffen van Wijnerman deze situatie niet is opgelost. “Het is een te delicate kwestie en de hele samenleving ligt overhoop en wacht op wat verder moet gebeuren. Betalingen worden nog steeds niet gedaan, bedrijven raken failliet. Wij vragen dan ook dat de president hier komt om uitleg te geven.” Het lid wees er ook op dat Wijnerman de derde vrouw is die uit het kabinet moet verdwijnen. “Het kan dat de president geen andere keus had, maar dan moet hij dat hier formeel aan ons komen uitleggen en wat we verder kunnen verwachten.”

Fractieleider Ricardo Panka van de coalitie zei dat ook zij uitkijken naar de komst van de president in het parlement om antwoord te geven op deze vragen.

President en resolutie
Vicepresident Robert Ameerali zei dat tijdens de schorsing hij contact heeft gehad met de president. “Hij is vanmorgen naar de tandarts geweest en is nu naar huis om bij te komen van de verdoving. U krijgt later bericht over hoe hij aan deze vergadering zal deelnemen,” liet Ameerali het parlement weten. Hij deelde ook mee dat er een ontslagresolutie onderweg is naar het parlement.

Het antwoord van Ameerali was duidelijk niet voldoende voor de NF-oppositie, die eiste dat zowel de komst van de resolutie als de aanwezigheid van de president snel moet plaatsvinden. Simons die in afwachting verder wilde gaan met de vergadering was echter genoodzaakt wederom te schorsen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May