OAS-topper Ramdin sluit bezoek Suriname succesvol af
20 Oct 2013, 06:00
foto


Ambassadeur Albert Ramdin, assistent secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) zegt aan Starnieuws dat hij zijn bezoek aan Suriname succesvol heeft afgerond. Hij heeft gesprekken gevoerd met diverse autoriteiten. Hij heeft steun toegezegd gekregen bij uitvoering van projecten die door de OAS worden geïnitieerd.


Tijdens het onderhoud met minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken is onder andere aan de orde gekomen de ontwikkelingen rond het nationaliteitsvraagstuk tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek. Haïti heeft veel sympathie van landen in de regio en wordt gesteund in zijn standpunt dat 250.000 mensen niet stateloos kunnen worden. Ook de OAS zet zich in om dit probleem te helpen oplossen. Het gaat om een uitspraak van het Constitutioneel Hof van de Dominicaanse Republiek. Deze zaak kan niet door de politiek alleen worden opgelost.

Ramdin zegt dat met Lackin ook gesproken is over het tijdelijke voorzitterschap van Suriname van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur). Er is steun gevraagd en toegezegd bij de organisatie van een Unasur jeugdconferentie in Suriname in november. Begin volgende maand houdt de OAS de Tweede Jeugd Conferentie van de Amerika's in Washington DC en hiervoor is Suriname ook uitgenodigd. De minister van Sport- en Jeugdzaken heeft in overweging om te participeren. De deelname van het assembleelid Melvin Bouva is wel bevestigd.

Bevorderen handel en investeringen
Met minister Raymond Sapoen van Handel en Industrie en het bestuur en secretariaat van de Suriname Business Forum heeft de assistent secretaris-generaal uitvoerig gesproken over de rol van het bedrijfsleven en de visie en activiteiten van de OAS hierover. "Ik heb specifiek aangedrongen op een sterke participatie van Suriname in de door mij jaarlijks georganiseerde 'Caricom-SICA ceo's meeting', die als doel heeft om handel en investeringen tussen Caricom en Centraal Amerika te bevorderen. De vierde ontmoeting zal volgend jaar april in Haïti worden gehouden. Daarnaast heb ik aangedrongen op een tijdige voorbereiding van een sterke afvaardiging van het Surinaamse bedrijfsleven naar de achtste Americas Competitiveness Forum, dat volgend jaar oktober in Trinidad en Tobago zal worden gehouden", zegt de OAS-topper.

Het reguliere gesprek met voorzitter Jennifer Geerlings-Simons van De Nationale Assemblee was deze keer op de diaspora wetgeving die binnenkort behandeld zal worden. Er is ook algemene informatie uitgewisseld over ontwikkelingen in Suriname en op het Westelijk Halfrond.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May