Ook binnenland kan nu gebruik maken van bouwsubsidie
19 Oct 2013, 03:00
foto
Minister Alice Amafo feliciteert Ciefranie Abiamofo-Menig, directeur SFOB met de ondertekening. Rechts Lothar Boksteen van stichting LISP. (Foto: Sozavo)


Na drie jaar aan de weg timmeren is het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) erin geslaagd om het Low Income Shelter Program (LISP) te brengen naar het binnenland. Vrijdag zijn samenwerkings- en uitvoeringscontracten getekend met drie niet gouvernementele organiaties en zeven Community Based Organisations voor het opstarten van het LISP 2 programma. LISP 2 heeft de mogelijkheid om drie duizend huishoudens te helpen aan bouwsubsidie.

In de dorpen Matta, Ricanaumofo, Pikin Pada en Section zullen er eerst een pilot project uitgevoerd worden. De subsidie aan de lage inkomens tot SRD 10.000 hoeft niet terug te worden betaald. Met dit geld moet de huisvestingssituatie worden verbeterd, legt minister Alice Amafo van Sozavo uit. “Het programma biedt kansen om het leefgenot van burgers te verhogen en past geheel binnen het landelijke woon- en bouwprogramma van de regering”, zegt de bewindsvrouw.

Tijd gekost
De drempel om in aanmerking te komen voor deze subsidie is aanmerkelijk laag geworden, stelt Amafo. De zaak is opengegooid voor de ngo's en cbo's zodat het werk kan vlotten. De bewindsvrouw vindt het belangrijk dat het LISP-programma landelijk wordt uitgevoerd. Zij heeft samen met haar collega Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling, die ook bij de ondertekening aanwezig was, de IDB hiervan kunnen overtuigen.

Volgens Lothar Boksteen, voorzitter van de stichting LISP heeft het wat tijd gekost om op één lijn te komen met de IDB, die de middelen ter beschikking stelt, omdat het de eerste keer is dat dit programma zal worden uitgevoerd in het binnenland. De Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland (SFOB) als werkarm van RO is erbij gehaald vanwege de expertise en het netwerk in het binnenland. Consultantbureau Team Alpha en SFOB zullen het proces in het binnenland helpen begeleiden. Dit houdt in de begeleiding van ontwerp van de woningen met inbreng van de mensen uit de omgeving. Volgens Amafo kunnen de mensen zelf aangeven hoe zij hun woning willen. Het LISP 2 programma loopt tot en met 2015.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May