Expeditie ontdekt nieuwe mineralen
18 Oct 2013, 15:00
foto
Presiosa Simons, voorzitter van de commissie van Surinaamse zijde, overhandigt het verslag aan minister Jim Hok. Rechts achter kijkt de ambassadeur van Brazilië toe. (Foto: NH)


Er zijn nieuwe mineralen ontdekt door het expeditieteam dat in het zuidwestelijk deel van Suriname in het district Sipaliwini een veldexcursie heeft uitgevoerd. Het onderzoek is door de geologische diensten van Suriname en Brazilië afgerond. Er zijn monsters opgestuurd voor onderzoek naar Brazilië.

Het resultaat van het onderzoek is op donderdag gepresenteerd aan minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) in bijzijn van de Braziliaanse ambassadeur Marcello Baumbach. De voorlichting van NH meldt dat de 21 personen tellende delegatie op 2 oktober vertrok naar het gebied en het werk succesvol heeft afgerond.

Diverse locaties in het gebied zijn aangedaan bij de grens met Brazilië. De verkenning is per boot, te voet en per vliegtuig geschied. De voorzitter van de commissie aan Surinaamse zijde, Presiosa Simons, gaf aan dat een nieuw tijdperk wordt ingegaan, waarbij het heel belangrijk is om nauwkeurig te weten welke mineralen er in Suriname voorkomen.

Nieuwe mogelijkheden
Theo Wong, vertegenwoordiger van de Anton de Kon Universiteit van Suriname is enthousiast over de nieuwe ontdekkingen die gedaan zijn. De huidige kaart die dateert van 1977 is niet de juiste weergave van de mineralen die in dat gebied voorkomen. Met de resultaten van deze veldexcursie zijn er nu ook meer mogelijkheden voor studenten geschapen om hun horizon te verbreden.

De bewindsman bedankte allen die de expeditie mogelijk hebben gemaakt en hij feliciteerde de deelnemers met de succesvolle afronding van het veldwerk. Hij merkte op dat het verder detailleren van de informatie en het verbeteren van de geologische kaarten van groot belang zijn voor de ontwikkeling van Suriname.
In dit project doen de Geologische Mijnbouwkundige Dienst van NH, de Universiteit van Suriname, Grassalco NV en de Geologische Dienst van Brazilië mee. De financiering komt van de Suriname Environmental and Mining Foundation.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May