Nickerie en Domburg krijgen ook oeverbescherming
17 Oct 2013, 16:00
foto
De dijk in aanbouw bij Coronie.


Het ministerie van Openbare Werken heeft in de planning ook oeverbeschermingen te bouwen langs de linkeroever van de Nickerierivier en de Suriname rivier te Domburg. Dit zei minister Rabin Parmessar woensdag tijdens het seminar waterbeheersing. De bewindsman onthulde ook dat maatregelen getroffen worden voor het beschermen van grootschalige woon en productiegebieden. De nu in aanbouw zijnde dijken in de districten Commewijne en Coronie worden in 2014 opgeleverd.

Parmessar somde een aantal openbare werken op waarmee het ministerie nu bezig is om de ontwatering te optimaliseren en de afvoercapaciteit te verhogen. Hij noemde onder andere de her-riolering van de Frederik Derbystraat, de Maagdenstraat, een gedeelte van de Drambrandersgracht en de Limesgracht. Op deze locaties zijn duiker-elementen aangelegd die een veel grotere afvoercapaciteit hebben dan de reeds bestaande. Dit moet resulteren in een versnelde afvoer naar gemalen en minder wateroverlast in de binnenstad.

Volgens Parmessar is in Paramaribo Centrum de situatie al significant verbeterd. In de afgelopen 3 jaar is er slechts één keer sprake geweest van extreme wateroverlast door gebrekkig onderhoud van de kolken en putten. Ook buiten Paramaribo zijn soortgelijke projecten uitgevoerd.

Beter waterbeheer
In de reeks van activiteiten voor ontwatering zegt Parmessar dat naar mogelijkheden wordt gekeken om het Saramaccakanaal uit te diepen zodat het zijn scheepvaart-, ontwaterings- en bergingsfunctie optimaal kan vervullen. Het Saramaccakanaal is in 1930 gegraven. Het heeft twee schutkolken voor de scheepvaart. Aan beide uiteinden van het kanaal bevindt zich een sluisconstructie, namelijk één te Uitkijk voor irrigatie en drainage doeleinden en één op Saramacca Doorsteek voor de afwatering. Het kanaal is sedert de aanleg, bijna een eeuw geleden, nooit uitgediept. Door de verminderde scheepvaart wordt ook de vaargeul in het kanaal niet onderhouden. Het kanaal is belangrijk omdat circa 100 kilometer van het land al dan niet direct wordt beïnvloed door het Saramaccakanaal.

Parmessar zegt dat Openbare Werken aandacht zal besteden aan structuur- en bestemmingsplannen zodat het waterbeheer een planmatige vorm krijgt. Op deze manier kan een ruimtelijke ordening tot stand worden gebracht. De aanwezigheid van voldoende afvoer- en bergingscapaciteit zal zijn gegarandeerd en zal niet het totale landoppervlak bestemd worden voor bebouwing.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May