Surinamers moeten meer begrip tonen voor de witte stok
15 Oct 2013, 22:00
foto
De Nationale Stichting Blindenzorg Suriname besteedde vrijdag aandacht aan de Witten Stokkendag. (Foto: Tanya Frijmersum)


Op 15 oktober wordt de Internationale Dag van de Witte Stok herdacht. Wereldwijd vragen slechtzienden en blinden aandacht voor hun recht op zelfstandige mobiliteit. De dag is ontstaan in de Verenigde Staten en in Suriname wordt er jaarlijks aandacht besteed aan de Witte Stokkendag.

Minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) vindt dat er meer bekendheid moet worden gegeven aan de witte stok. Volgens haar zal er dan meer rekening gehouden worden met iemand die blind of slechtziend is. Het ministerie heeft volgens haar een centrale benadering voor mensen met een beperking. "We willen dat iedereen met een beperking normaal moet kunnen worden opgenomen in de gemeenschap en ook meedoet met het dagelijkse gebeuren. Hiervoor hebben we de ondersteuning van alle Surinamers nodig ”, zegt de bewindsvrouw.

Horen erbij
De Nationale Stichting Blindenzorg Suriname (NSBS) en de Stichting Wan Okasi hebben in verband met deze dag activiteiten georganiseerd. Zo heeft Wan Okasi een folder uitgegeven met tips voor het ondersteunen van personen met een visuele beperking terwijl NSBS ook een bewustwordingsdag organiseerde. Elke burger heeft recht op onderwijs, gezondheidszorg, informatie, dienstverlening, huisvesting, transport en deelname aan het arbeidsproces. Blinden en slechtzienden dus ook.

De witte stok is daarbij een belangrijk hulpmiddel. “De mensen mogen niet het gevoel krijgen dat ze niet erbij horen”. Amafo roept de gemeenschap op iemand met een witte stok te allen tijde medewerking te verlenen.
De witte stok is een uitvinding van Guilly d’ Herbemont in 1930. De witte stok, al dan niet met één of twee rode banden erop, wordt behalve als herkenningsteken voor iemand met een visuele beperking ook als taststok gebruikt door de blinde of slechtziende.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May