Speciaal onderwijs gestart in Commewijne
15 Oct 2013, 04:00
foto
Jennifer Graanoogst bezig met de kinderen.


De stichting Rhiza Suriname onder leiding van Jenny Graanoogst is begonnen met het geven van speciaal onderwijs aan kinderen die moeilijk leren. Graanoogst koos voor het district Commewijne. Ruim vijftien leerlingen zijn maandag toegelaten tot dit type onderwijs op OS Meerzorg 4. Alle kinderen komen van de verschillende lagere scholen in Commewijne, vertelt schoolleider Charlie Ghisjawan van OS Meerzorg aan Starnieuws.

Graanoogst werkt sinds 2009 als maatschappelijk werkster. Vooral in Tamanredjo, Mariënburg en Nieuw-Amsterdam stuitte ze op kinderen die moeilijk kunnen leren en jaar in jaar uit in dezelfde klas bleven zitten totdat ze vanwege hun leeftijd bevorderd werden. Ze vindt dat ook deze kinderen recht hebben op een goed leven en wil hen daarom speciale zorg bieden. Dit type onderwijs wordt geheel gratis verzorgd.

Ghisjawan vertelt dat de vijftien kinderen tussen de vijf en negen jaar oud zijn. ‘’Er zijn natuurlijk meer kinderen die moeilijk leren, maar deze groep is reeds onderzocht door een psycholoog en is dus toegelaten’’. Graanoogst zegt dat hoewel de kinderen in leeftijd ouder zijn geworden, hun verstand nog steeds als dat van een kind van vier is. "Ze leren heel erg traag en op deze manier zullen ze individuele aandacht krijgen. Ze krijgen op een speciale manier les waarbij veel gebruik zal worden gemaakt van aanschouwelijk materiaal’’.

Apart schoolgebouw
Denise Smith, ook van de stichting Rhiza, zegt dat deze kinderen reeds in de vroege groeiperiode onder moeilijke omstandigheden verkeerden. "Er kan wat bij de ouders mis zijn gegaan of ze zijn niet op de juiste manier gegroeid of er is wat verkeerd gegaan bij de bevalling. Maar zulke kinderen zal je altijd hebben en ze hebben extra zorg nodig. Stichting Rhiza wilt een handje helpen", zegt Smith. Het is de bedoeling landelijk kinderen te helpen. Voor nu is de focus op Commewijne.

Er is reeds een stuk grond aangevraagd bij de overheid. Graanoogst heeft graag dat er een apart schoolgebouw wordt opgezet voor dit type onderwijs. Districtscommissaris Ingrid Karta-Bink is bijzonder blij met dit project. Ze zegt dat elk kind een tweede kans verdient. Volgens haar kregen kinderen die moeilijk kunnen leren tot nu toe niet de juiste begeleiding. "Ook de juiste boeken ontbraken altijd. Het is toch niet eerlijk om kinderen met een lagere IQ met dezelfde boeken te onderwijzen", stelt Bink. Ze juicht het initiatief toe.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May