IMF waarschuwt ook voor mogelijke wereldrecessie
14 Oct 2013, 12:00
foto


Wanbetaling van de VS kan een wereldwijde recessie uitlokken. Zo luidt de waarschuwing van IMF-baas, Christine Lagarde in een interview op de Amerikaanse televisie. Het waarschuwend geluid van Lagarde komt nadat de president van de Wereldbank, Jim Yong Kim, al alarm sloeg voor een mogelijke massale ontwrichting van de wereldeconomie.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën zal donderdag geen geld meer hebben om zijn lopende rekeningen te betalen, als er geen overeenstemming wordt bereikt over verruiming van het schuldenplafond. Voor het eerst in weken hebben democratische en republikeinse leiders in de Senaat zaterdag rechtstreekse besprekingen gehouden. Er zijn echter weinig tekenen van een doorbraak.

In een interview met ABC's ‘Meet the Press’ zei Lagarde dat Amerika het schuldenplafond vóór de deadline van donderdag moet verhogen. “Als er in die mate ontwrichting is, het gebrek aan zekerheid, het gebrek aan vertrouwen in de Amerikaanse handtekening, zou dat een enorme verstoring over de hele wereld betekenen en riskeren we om weer in een recessie terecht te komen.”

Wereldbankpresident Kim heeft ook zijn bezorgdheid uitgesproken over de situatie. Hij waarschuwde dat de VS slechts "dagen is verwijderd van een zeer gevaarlijk moment" door de schuldencrisis van de overheid. Ook hij drong er bij de Amerikaanse beleidsmakers op aan, om vóór donderdag een akkoord te bereiken over verruiming van het schuldenplafond. Kim waarschuwde voor een “rampzalige gebeurtenis voor de wereld.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May