Adhin geeft startsein viering 160 jaar Chinezen in Suriname
14 Oct 2013, 00:00
foto
Minister Ashwin Adhin luidt de viering van 160 jaar Chinese vestiging in Suriname in.


Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling heeft met het luiden van de gong het startsein gegeven voor de viering van 160 jaar vestiging Chinezen in Suriname. Een week lang zullen er activiteiten ontplooid worden naar aanloop van de grote dag op 20 oktober. In het Vriendschapspark is met een multicultureel optreden zondag gestalte gegeven aan het thema 'Eenheid, Vriendschap, Saamhorigheid en Harmonie'.

Vóór het officiële gedeelte van start ging, werd er op het Vriendschapspark een braderie gehouden. Naast de bekende producten kon het publiek kennismaken met andere Chinese culinaire staaltjes. Een brassband speelde in de straten rondom en in het park.
Op het podium werden met zang en dans verschillende Chinese cultuuruitingen tentoongesteld. Daarnaast werd het geheel nog meer kleur bijgebracht door optredens van andere etnische groepen.

Enorme bijdrage
In de toespraken werd de nadruk gelegd op de bijdrage van de Chinezen aan de ontwikkeling van het land, integratie en ondernemerszin bij deze groep.
"Wij kunnen met trots zeggen dat de Chinezen een fundamentele bijdrage hebben geleverd om Suriname te maken tot wat het vandaag is", vatte Eddy Jozefzoon, ondervoorzitter van de commissie Viering Jubileumjaar, samen. "Ze zijn goed geïntegreerd en zijn meer dan een deel van de samenleving."
Yuk-Kee Chee, voorzitter van Suriname Chinese United Association, merkte op dat het niet alleen een week van feesten wordt. "We doen dit niet voor de show. "Wij gaan hiermee ook onze voorouders gedenken. Wij moeten hun tradities voortzetten."

Adhin opende en sloot zijn toespraak af in het Chinees. Dat werd zeer op prijs gesteld door de aanwezige Chinese gasten. Adhin gaf mee dat de herdenkingsweek zal bijdragen aan "het versterken van de natie en de relatie met de Volksrepubliek China." Met één ferme slag op de gong werd de herdenkingsweek ingeluid. Op verschillende locaties zullen er activiteiten zijn. De grote dag wordt gevierd op het Onafhankelijkheidsplein.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May