Ruth Wijdenbosch: President Bouterse blundert alweer
11 Oct 2013, 17:05
foto
Vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, Ruth Wijdenbosch.


De minister van Financiën Adelien Wijnerman is opgeofferd door president Desi Bouterse om de schijn te wekken dat het haar schuld is dat betalingen die gedaan moeten worden een grote achterstand ondervinden. Hoe moet de minister uit een leeggeroofde staatskas betalingen verrichten? De president blijft maar allerlei maatregelen treffen zonder vooraf na te gaan van waar de fondsen moeten komen. Na zijn onbezonnen daden strijkt hij neer bij de minister van Financiën alsof zij een toverstok heeft.

Dit zegt de vicevoorzitter van De Nationale Assemblee Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) aan Starnieuws. Zij haalt aan dat steeds meer dure krachten worden aangenomen op het kabinet van de president, zonder dat hij van tevoren gecalculeerd heeft welke grote druk dit weer zal leggen op de staatsfinanciën.
Duidelijk blijkt dat de minister van financiën, en dat geldt ook voor de vorige minister Wonnie Boedhoe, niet met de president wenst te springen in een leeg zwembad, in dit geval een lege staatskas, merkt Wijdenbosch op.

Minder inkomsten
"Weet de president niet dat de inkomsten van de Staat significant achteruit gegaan zijn door de daling van de goudprijs onder andere. Is het soms de bedoeling om onze hele goudvoorraad te verkopen zoals eerder gebeurd is onder een andere regering met NDP-signatuur?", vraagt Wijdenbosch zich af. Zij vindt dat de precaire financiële situatie waarin Suriname nu verkeert te wijten is aan 'over spending' van de regering waaraan die president leiding geeft.
Om de schijn op te wekken dat hij, de president, de zaak onder controle heeft, offert hij de minister op en legt de blaam van zijn wanbeleid zo publiekelijk bij haar.

"Zij pleegt geen betalingen terwijl de president in zijn jaarrede in De Nationale Assemblee aangegeven heeft dat hij juist vindt dat bepaalde betalingen uitgesteld zullen worden. Weet die president niet dat er bedrijven door deze handelingen al kapot gegaan zijn en hoeveel arbeiders hierdoor hun baan verloren hebben.
Wat mij ook bijzonder stoort is dat die president niet alleen een vrouw maar ook een jongeren onvriendelijk beleid voert. Op zijn kabinet heeft hij adviseurs die voornamelijk van het mannelijke geslacht zijn", constateert het assembleelid.

Brevet van ongeschiktheid
Alle vrouwelijke ministers die deel uitgemaakt hebben van het kabinet-Bouterse zijn met ontslag gestuurd, met een brevet van ongeschiktheid.
Op een na: minister Alice Amafo en dat is dankzij de sterke positie die Ronnie Brunswijk heeft in dit kabinet. Natuurlijk is daar een ander systeem toepast. Het ministerie en de bevoegdheden van deze minister zijn uitgehold, zegt Wijdenbosch.

"Wij kijken ernaar uit hoe die president denkt te komen uit de financiële puinhoop die niet veroorzaakt is door de minister van Financiën mevrouw drs. Boedhoe of door mevrouw drs. Wijnerman, maar door ondoordachte beleidsbeslissingen van die president zelf. Time will tell. Shame on you president ...", stelt Wijdenbosch.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May