Waakhond chemische wapens wint Nobelprijs voor de vrede
11 Oct 2013, 09:00
foto
Inspecteur van OPCW zijn in Syrië bezig met de ontmanteling van het chemisch wapenarsenaal. (Foto: Reuters)


De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) ontvangt op 10 december de felbegeerde US$ 1,25 miljoen vredesprijs in Oslo. Zij heeft de Nobelprijs voor de vrede voor dit jaar gewonnen.

De OPCW houdt momenteel toezicht op de vernietiging van het wapenarsenaal van Syrië. Deskundigen van de in Den Haag gevestigde wereldorganisatie, werken gesteund door de Verenigde Naties, aan de ontmanteling van de chemische wapenvoorraden van Syrië. De actie volgt na een aanval in augustus met Sarin-gas in de buitenwijken van Damascus waarbij meer dan 1.400 mensen omkwamen.

De geldprijs wordtop 10 december uitgereikt in Oslo. Op die datum is de Zweedse industrieel Alfred Nobel, die de awards in zijn testament in 1895 had vastgelegd, overleden.

Een uur voordat de Noorse Nobelcomité de winnaar voor dit jaar bekendmaakte, was het nieuws al gepubliceerd door NRK , de publieke omroep van Noorwegen. Ook vorig jaar maakte NRK vroegtijdig de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede bekend.

De OPCW controleert sinds 1997 de naleving van het verdrag tegen Chemische wapens die in 1993 werd ondertekend. Inspecteurs van de organisatie hebben al twee chemische locaties in Syrië bezocht, waarbij een aantal wapens is vernietigd. In de komende weken zullen nog 20 plaatsen worden bezocht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May