Asabina: Twee deskundige ministers Financiën weg
11 Oct 2013, 01:00
foto
BEP-fractieleider Ronny Asabina


"Ik ben van mening dat wij als samenleving blij moeten zijn dat wij twee ministers van Financiën hebben gehad, die weet hebben van staatsfinanciën, integer en dus deskundig zijn. De hele samenleving kijkt dan ook met argusogen wie de nieuwe minister wordt op dit departement. De regering moet beseffen dat het grootste gevaar nog steeds vertrouwen is.

Dit zegt assembleelid Ronny Asabina (fractieleider BEP) aan Starnieuws als reactie op het ontslag van minister Adelien Wijnerman woensdag. Twee jaar terug heeft Wonnie Boedhoe haar portefeuille beschikbaar gesteld. Het assembleelid merkt op dat het jaar 2012 door president Desi Bouterse is omgedoopt in 'jaar van actie en prestatie'. De reshuffling van het kabinet vorig jaar was bedoeld om het eerste 'doe-jaar' vorm en inhoud te geven. "Wij leven aan de vooravond van het derde jaar van actie en prestatie. Als wij de balans opmaken dan constateren wij dat reshuffeling van bewindslieden nog voortgang vindt. Deze handeling kan als een van belangrijke wapenfeiten van de doe-jaren worden aangemerkt", stelt het parlementslid.

Gewijzigde beleidsinzichten
"Als wij de telling niet kwijt zijn dan staat de teller al op elf ministers die de laan zijn uitgestuurd in drie jaren. Vanaf het aantreden van dit kabinet zijn de woorden 'reshuffeling' en 'veranderende beleidsinzichten' uitermate actueel geworden", merkt Asabina op. Hij vindt het opmerkelijk dat in het geval van minister Wijnerman niet meer met de ongeloofwaardige en dus uniforme reden van 'gewijzigde beleidsinzichten' op de proppen is gekomen.

"In dit geval heeft de president getracht concrete beweegredenen aan de samenleving te verkopen. Bij de voorgaande reshuffeling moest het heten 'vanwege veranderde beleidsinzichten'. Feit is dat bij dit kabinet reshuffelen als warme bollen over de toonbank gaat. Als wij mogen afgaan op de signalen dan zijn er meer bewindslieden die op de schopstoelen zitten. Reshuffelen hangt als een zwaard van Damocles boven ministers van dit kabinet. Dit is geen gezonde ontwikkeling, omdat het een angstaanjagend effect heeft", meent Asabina.

Geen transparantie
De politicus merkt op dat de samenleving mag fluiten naar de toegezegde evaluatiemomenten in combinatie met de prestatie indicatoren. En dit is volgens Asabina in strijd met goed bestuur. Het beleid moet transparant, meetbaar, kwantificeerbaar en voorspelbaar zijn, omdat de burgers als belangrijkste toezichthouder en meetbare indicator ook moeten weten hoe over en voor hen een oordeel wordt gevormd. "Het valt me op dat geen enkele minister die de laan is uitgestuurd, tekst en uitleg heeft gegeven van de reden waarom men de “eer aan zich zelf moest houden”.

Wat volgens Asabina niet over het hoofd moet worden gezien, is dat een minister geen 'pajongwaaier', geen robot, noch minder een marionet van wie dan ook is. Het is onverantwoord om vanwege lijfsbehoud principes overboord te gooien dan wel handelingen te plegen die niet in het belang zijn van land en volk. Een minister is primair een dienaar van de samenleving. Na afloop van het ministerschap moet de bewindsman of -vrouw met opgeheven hoofd door alle straten van het land kunnen lopen. Hun imago, hun goede naam en eer is hun heilig.
"Regeren is ondeelbaar een collectieve verantwoordelijkheid. Met andere woorden moet het totale kabinet aan zelfkritiek doen. "Het kabinet moet zich de spiegel voorhouden om objectief, zonder emoties te kunnen vaststellen waar de tekortkomingen zijn. De regering doet er goed aan een onderzoek in te stellen onder de consumenten- en ondernemers over het vertrouwen. Het moet mogelijk zijn om een vertrouwensgraadmeter te hebben. Inschattingen van de vooruitzichten mogen niet te optimistisch zijn. Emoties en optimisme kunnen nooit over ratio regeren", vindt Asabina.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May