Adron werkt aan kwalitatief en voldoende zaaizaad
10 Oct 2013, 21:00
foto


Het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (Adron) werkt niet alleen aan de productie van kwalitatief, maar vooral voldoende zaaizaad. “Er is niet genoeg goed zaaizaad, waardoor de kwaliteit van de oogst niet is wat het wezen moet,” zegt Adron-directeur Soedeshchand Jairam aan Starnieuws.

Naast scholing van de boeren, is kwalitatief goed zaaizaad volgens hem een basisvoorwaarde. Onmisbare componenten om tot hogere producties te komen, noemt hij het. Er is 5.000 ton zaaizaad nodig om 30.000 hectare in te zaaien. Jairam benadrukt dat er ver beneden deze hoeveelheid zaaizaad wordt geproduceerd.

Van de Stichting Machinale Landbouw (SML) wordt 50 hectare gereed gemaakt. Volgende maand moet dit areaal in orde zijn voor het zaaizaad van de verschillende Adron-lijnen. Na de oogst zal Adron het zaaizaad verder verwerken en daarna ter beschikking stellen aan de sector. Het is niet makkelijk om de concurrentie met andere rijstproducerende landen aan te gaan, merkt Jairam op. "Ons buurland Guyana is vele stappen verder en wordt ook kennis afgewisseld met deskundigen van daar."

In het verleden zijn tal van zaaizaadlijnen besproken. In 2010 had het centrum twee nieuwe raslijnen, Adron-128 en Adron-130, geïntroduceerd. Het rijstcentrum had de zaden eerst op een klein areaal uitgezet en heeft het daarna in het groot uitgetest. Beide raslijnen hebben een korrellengte van ongeveer 10,3 mm. De plant wordt tussen de 97 en 102 cm hoog. De gemiddelde opbrengst van beide lijnen is ruim 6,3 ton per hectare. Voor de introductie van deze raslijnen in 2010 werden Adron -111 en Adron- 125 het meest gebruikt als zaaizaad.


Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May